Smaki Świata: Francuskie trójkąty z roquefortem i oliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    300 g
  • ser roquefort

    150 g
  • twaróg śmietankowy

    100 g
  • oliwki czarne Smak

    3 łyżki (posiekanych)
  • gęsta śmietana

    50 ml
  • jajka

    3
  • natka pietruszki, koperek, szczypio

    1 łyżeczka (każdego zioła)
  • tymianek

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • roztopione masło

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto rozmrozić. W międzyczasie przygotowywać nadzienie: do misy blendera lub miksera włożyć roquefort, twaróg, zioła. Zmiksować dodać jaja, śmietanę, do smaku sól, pieprz oraz tymianek i ponownie wymieszać dodając na sam koniec pokrojone oliwki.
Blat posypać mąką, ocieplone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Z ciasta wycinać kwadraty, na środek każdego nakładając po 1 łyżeczce farszu, zawinąć po przekątnej zlepiając boki, nadając rożkom kształt trójkąta. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gotowe trójkąty odkładać na blachę wyłożoną silipat, każdy smarując roztopionym masłem. Piec ok. 15 minut na złoty kolor.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 18.03.2018 18:05
Chętnie bym takie zjadła, muszą być pysznie serowe!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat