Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone ziemniaki w ziołach i papryce

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pieczone ziemniaki smakują zdecydowanie lepiej niż gotowane w wodzie. Są pyszne i chrupiące, a z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół smakują naprawdę rewelacyjnie.

Składniki:

Składniki

ziemniaki 0.5 kg
oliwa 4 łyżki
cebule 2 sztuki
Sól morska jodowana Prymat w młynku 1 łyżka
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0.5 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 3 łyżki

Porada

Do przyprawienia ziemniaków można użyć innych przypraw, np. suszonego majerenku, oregano lub bazylii.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki w ziołach i papryce

Ziemniaki obrać ze skórki i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Pokroić w plastry, a następnie przełożyć do miski i dokładnie wymieszać z przyprawami i oliwą z oliwek oraz pokrojoną w piórka cebulą. Zawartość miski równomiernie rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C, włożyć blachę z ziemniakami i piec przez ok. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak