Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy z kremem o smaku piernika

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Często z pieczenia kruchych ciasteczek czy pączków zostają nam białka, warto je wykorzystać do upieczenia bezików, przynajmniej ja tak robię, nie lubię jak się coś marnuje. Tym razem upiekłam bezy, które nadziałam pysznym kremem o smaku piernika, wiem, że taki deser do ogromna bomba kaloryczna.

Składniki:

Bezy:

białko 4 sztuki
cukier 1 szklanka

Krem:

śmietana kremowa 30% 150 mililitrów
serek mascarpone 125 gramów
cukier puder 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo:

Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyjdzie około 16 sztuk.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z kremem o smaku piernika

1. Bezy: Białka ( ja używam zimnych prosto z lodówki) ubijamy aż będę sztywne, następnie wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie masę na bezy przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia wyciskamy krążki, a następnie wyciskamy brzegi tworząc takie tunel, które później napełnimy kremem.

2. Pieczenie: Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.

3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i przyprawę do piernika, ubijamy do połączenia się składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

4. Dekoracja i podanie: Krem wyciskamy do dobrze wystudzonych bez, staramy się na koniec wycisnąć ładną rozetkę, bezy oprószamy mielonym cynamonem i podajemy.

Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:22
Dobre to jest. Glos oddany.
bietka 11.12.2018 09:59
Mam nadzieję, że zostawiłyście mi jedną bezę, a więc ją porywam :)
Babeczka35 11.12.2018 12:22
Częstuj się :)
Basiliana 10.12.2018 21:28
Ten krem zapowiada się bardzo apetycznie. Przyprawa do piernika to świetny pomysł na wzbogacenie popularnego połączenia kremówki i mascarpone.
Babeczka35 11.12.2018 08:46
Bardzo polecam zrobienie takiego kremu :)
Bożena Matuszczyk 10.12.2018 10:24
Bezy z kremem wyglądają i smakują na pewno smaczne;)
Babeczka35 11.12.2018 08:45
Dziękuję Bożenko i bardzo polecam taki bezy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak