Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny polski schab ze śliwką

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Świąteczny polski schab ze śliwką to idealna potrawa na okres Bożego Narodzenia. Można go podawać zarówno na ciepło z kopytkami i karmelizowanymi buraczkami lub na zimno z pieczywem i Ćwikłą z chrzanem Smak.

Składniki:

schab środkowy 1,5 kilograma
suszone śliwki kalifornijskie 150 gram
oliwa 2 łyżki
olej rzepakowy 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat

Do smaku:

Przyprawa do potraw Kucharek
Pieprz czarny mielony Prymat

Do podania:

ćwikła z chrzanem

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny polski schab ze śliwką

Schab umyć i osuszyć. Gotowe mięso natrzeć oliwą z oliwek, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawić na około 30 minut do przemacerowania. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. W zamarynowanym schabie nożem zrobić otwór, uważając, aby nie przebić schabu na wylot. Do otworu włożyć suszone śliwki. Schab przesmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony ok. 30 sekund, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i piec przez godzinę. Tak przygotowany schab można podawać zarówno w wersji ciepłej z kopytkami i karmelizowanymi buraczkami lub wersji na zimno – pokrojony na porcję podany z Chrzanem z ćwikłą Smak.

 

Kucharek radzi:

1. Żeby schab był bardzo aromatyczny, należy go odstawić minimum na 30 minut do przemacerowania.

2. Suszone śliwki dodane do wnętrza mięsa sprawią, że schab będzie soczysty.

3. Idealny smak uzyskamy przyprawiając mięso Przyprawą do potraw Kucharek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 05.12.2018 20:02
Smakowite mięsko : )
Bożena Matuszczyk 04.12.2018 13:15
Tradycyjnie w święta taki schabik .Pychotka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak