Kurczak pieczony z orzechami, migdałami i rodzynkami

Kurczak pieczony z orzechami, migdałami i rodzynkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pieczony kurczak to danie, które uwielbiają wszyscy: dzieci i dorośli. Jego przygotowanie nie jest trudne, a końcowy rezultat jest bardzo efektowny i przede wszystkim apetyczny. Oto wersja z bakaliami - sprawdzi się jako potrawa na uroczysty obiad.

 

1 cały kurczak ok. 1,5-2 kg

2 łyżki Przyprawy do potraw Kucharek

1 łyżeczka Papryki słodkiej Prymat

3 łyżki masła

2 łyżki prażonych migdałów

2 łyżki prażonych orzechów włoskich

2 łyżki rodzynek sułtańskich

3 łyżki oleju rzepakowego

½ łyżeczki Natki pietruszki Prymat

2-3 łyżki miodu

Do smaku: Pieprz czarny mielony Prymat

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak świeży

    1,5-2 kilogramy
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • masło

    3 łyżki
  • migdały prażone

    2 łyżki
  • orzechy włoskie prażone

  • rodzynki sułtańskie

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • miód

    2-3 łyżki

Do smaku:

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kurczak pieczony z orzechami, migdałami i rodzynkami

Kurczaka natrzeć na zewnątrz i w środku Przyprawą do potraw Kucharek połączoną z olejem i papryką słodką.

Orzechy, migdały i rodzynki wymieszać z masłem i posiekaną natką. Kurczaka wypełnić farszem, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Ok. 10 min przed końcem pieczenia warto odkryć naczynie, aby skóra kurczaka stała się złocista i apetycznie przypieczona.

Podawać z ulubioną sałatką oraz ziemniakami z wody.

Doradca Smaku
Co 15 minut można polewać kurczaka powstałym sosem, dzięki czemu będzie mieć złocistą skórkę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat