Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kurczak świeży
1,5-2 kilogramy -
Przyprawa do potraw Kucharek
2 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
masło
3 łyżki -
migdały prażone
2 łyżki -
orzechy włoskie prażone
-
rodzynki sułtańskie
2 łyżki -
olej rzepakowy
3 łyżki -
Natka pietruszki suszona Prymat
1/2 łyżeczki -
miód
2-3 łyżki
Do smaku:
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Kurczak pieczony z orzechami, migdałami i rodzynkami
Kurczaka natrzeć na zewnątrz i w środku Przyprawą do potraw Kucharek połączoną z olejem i papryką słodką.
Orzechy, migdały i rodzynki wymieszać z masłem i posiekaną natką. Kurczaka wypełnić farszem, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Ok. 10 min przed końcem pieczenia warto odkryć naczynie, aby skóra kurczaka stała się złocista i apetycznie przypieczona.
Podawać z ulubioną sałatką oraz ziemniakami z wody.
Co 15 minut można polewać kurczaka powstałym sosem, dzięki czemu będzie mieć złocistą skórkę.![]()
Komentarze (0)