Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na klasyczny, świąteczny barszcz czerwony z uszkami. Jeśli nie robiliście samodzielnie wigilijnego barszczu i uszek z grzybami to tu znajdziecie instrukcję wideo i jak zrobić barszcz z uszkami. Ważne: nie zapomnijcie wcześniej namoczyć suszonych grzybów!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na uszka:

  • mąka

    300 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • woda ciepła

    250 mililitrów
  • sól morska

    1 szczypta
  • olej

    1 łyżka

Farsz do uszek:

  • prawdziwki namoczone

    150 gramów
  • chleb namoczony

    2 kromki
  • olej

    1 łyżka
  • biała cebula

    1 sztuka
  • sól morska

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • majeranek

    2 łyżeczki

Na barszcz:

  • olej

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • woda z moczenia prawdziwków

    50 mililitrów
  • bulion

    200 mililitrów
  • liście laurowe

    3 sztuki
  • suszony majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny grubo mielony

    1 szczypta
  • sól morska

    1 szczypta
  • zakwas buraczany

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Uszka:

W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, przerzuć na stolnice i wyrabiaj ok. 20 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.

Namoczone prawdziwki zagotuj, namocz chleb, odcedź i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.

Na patelnię wlej olej, wrzuć cebule i podsmaż z masą grzybową ok. 3-4 minuty na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, ostudź.

Ciasto na uszka rozwałkuj na grubość 4-5 mm, wytnij kółka o średnicy ok. 1,5 cm, dodaj pół łyżeczki farszu i ulep uszka.

Gotuj uszka w osolonym wrzątku przez ok. 2-3 minuty. Podawaj zalane barszczem.

Barszcz:

Do garnka wlej olej i podsmaż chwilę czosnek, zalej rosołem, dodaj przyprawy i zagotuj. Gdy rosół się zagotuje, zalej go zakwasem na barszcz i ponownie zagotuj.

Smacznego!

Doradca Smaku
Suszone grzyby (prawdziwki) należy moczyć całą noc. Kromki chleba można namoczyć w wodzie spod prawdziwków.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Obowiązkowo na wigilijnym stole. PYSZNY BARSZCZYK I SMAKOWITY PRZEPIS;)

bietka

2 tygodnie temu
Taki barszczyk z uszkami jest pyszny i na wigilię u nas obowiązkowo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat