Ciasto Kubuś

Ciasto Kubuś

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bardzo smaczne, lekkie ciasto. Lubią je i dorośli i dzieci. Ładnie się prezentuje, można je robić w zwykły dzień i od święta.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa kubusiowa:

  • sok marchwiowy

    900 mililitrów
  • budyń waniliowy

    3 sztuki
  • cukier

    3 łyżki

Masa śmietanowa:

  • śmietana 30%

    500 mililitrów
  • cukier puder

    2 łyżki
  • galaretka pomarańczowa

    1 sztuka
  • woda

    1 szklanka

Dodatkowo:

  • delicje

    300 gramów
  • galaretki pomarańczowe

    2 sztuki
  • woda

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Ubijamy białka z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, na koniec dajemy mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek. Lekko mieszamy i wykładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia.

Masa kubusiowa:

Odlewamy szklankę soku kubuś i mieszamy w nim budynie waniliowe. Pozostały sok zagotowujemy z cukrem i wlewamy powoli powstały budyń.

Masa śmietanowa:

Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wlewamy powoli tężejącą galaretkę.

Przekładanie:

Na biszkopt wykładamy ciepłą masę kubusiową i odstawiamy w zimne miejsce, następnie dajemy masę śmietanową, układamy delicje i zalewamy tężejącymi galaretkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

3 tygodnie temu
Bardzo lubię to ciasto. Robię je w podobny sposób, tylko delicje układam na masie kubusiowej, a na nich masę śmietanową i galaretkę. W każdym razie - jest pyszne:)

bietka

3 tygodnie temu
Tak to ciasto jak się nie poskłada to i tak jest pyszne :)

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Elu wspaniałe i kuszące ciacho;)

bietka

3 tygodnie temu
Bożenko dziękuję bardzo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat