Ryba po grecku

Ryba po grecku

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jak zrobić rybę po grecku? Tradycyjne danie rybne na świątecznym stole, które może być podawane na ciepło lub na zimno. Filety z dorsza i duszone warzywa: cebula, marchew, pietruszka, seler i por z dodatkiem sosu pomidorowego. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sos:

  • olej

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • pomidory

    2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    150 mililitrów
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    szczypta
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    szczypta
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    5-6 sztuk

Przygotowanie ryby:

  • filet z dorsza

    200 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • bułka tarta

    garść
  • mąka

    garść
  • masło klarowane

    100 gramów
  • Przyprawa do ryb i owoców morza

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Warzywa pokroić w słupki.

Na patelnię wlać olej, wrzucić warzywa, przyprawy oraz bulion i gotować przez 30 minut na małym ogniu.

Filety trzeba doprawić przyprawą do ryb i panierować najpierw w mące, potem w jajku, na koniec w bułce tartej.

Panierowaną rybę smażyć na maśle klarowanym przez 3 minuty z każdej strony.

Podawać z warzywami, oliwą z oliwek oraz świeżą natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

3 tygodnie temu
To jeden z moich ulubionych sposobów na podanie ryby. U mnie co prawda nie ma jej na wigilijnym stole, ale często podajemy ją gościom w czasie Świąt.

bietka

3 tygodnie temu
Bardzo smaczna rybka, u nas jest całkiem podobna na wigilię : )

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Smakowita rybka po grecku, bardzo ją lubimy i nie może jej zabraknąć na świątecznym stole.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat