Świąteczny tatar ze śledzia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • filety śledziowe

    4 sztuki
  • ogórek kiszony

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • pietruszka zielona

    2 gałązki
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżeczka
  • szczypiorek

  • borowiki marynowane

    6 sztuk
  • koperek świeży

    1 gałązka
  • olej

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżeczka

Do dekoracji

  • cebula czerwona

  • koperek

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety śledziowe pokrój w drobne kawałki o kształcie rombów. Dzięki temu tatar będzie ładnie wyglądał na talerzu. Do miski dodaj pokrojony drobno ogórek kiszony, cebulę pokrojoną w kostkę, miód i kawałki śledzia - całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.

Dodaj drobno posiekaną zieloną pietruszkę, majeranek, świeży szczypiorek i musztardę francuską, a także pokrojone w kawałki borowiki, koperek oraz olej.

Całość dobrze wymieszaj i wyłóż na talerz (okrągłym naczyniem uformuj kształt dania).

Na samym końcu udekoruj tatara kapeluszami marynowanych borowików, czerwoną cebulą i świeżym koperkiem. Całość polej oliwą z oliwek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 01.12.2017 22:53
Super przepis na pyszny tatar śledziowy.;)
hanbes 01.12.2017 18:54
Wow, coś nowego! Jestem ze Śląska i robimy podobną potrawę o nazwie hekele. Uwielbiam takie przystawki i tak myślę, że śledź w takiej postaci na pewno jest wspaniały...
Róża1 01.12.2017 14:13
superowy przepis !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat