Pieczony dorsz z salsą z papryki i aromatyzowaną kolendrą

Pieczony dorsz z salsą z papryki i aromatyzowaną kolendrą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    4x200 g
  • oliwa z oliwek

    0,25 szklanki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • czosnek

    2 sąbki
  • czuszka posiekana

    1 mała
  • przyprawa do ryb

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Salsa paprykowo-ziołowa:
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 posiekana czerwona cebula
1 papryczka chili
2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
1 limonka
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat
Sok z cytryny do smaku


Sposób przygotowania:

Umyty i oczyszczony filet z dorsza zalać marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich jej składników i odstawić na 4-6 godzin. Umyte papryki włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180˚C i piec do momentu zrumienienia skórki. Ciepłe papryki zawinąć w folię spożywczą, poczekać około 15 minut aż zaparują, a następnie obrać ze skórki. Po usunięciu gniazd nasiennych papryki pokroić i połączyć z pozostałymi składnikami salsy. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Dorsza piec 20 minut w temperaturze 180˚C, podawać z aromatyczną salsą paprykowo-ziołową i limonką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (152)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kasnaj

10.03.2016 08:58
Smaczna rybka

atort111

22.11.2015 22:25
kolendra dodaje smak

Monia

30.04.2014 10:39
Dorsz z salsą - brzmi bajecznie :D

Monika-twin

08.08.2013 21:48
ale pyha danie

Adamorek

09.05.2013 22:21
doskonała rybka

idealme

19.03.2013 14:44
aż ślinka cieknie!

Gary Michy

18.02.2013 10:27
a ja mam w domu pęczek kolendry i nie wiedziałam co z nim zrobić! No i mam już przepis, który wygląda bardzo apetycznie!

Sisterskitchen

09.01.2013 00:44
ekstra

Lukrecja29

06.01.2013 22:44
aż cieknie ślinka...

Kucharz_Tomek

30.11.2012 19:14
kurcze czy ja kiedyś zaczne takie kompozycje swoje robić heh ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat