Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Dorsz z grzybami shitake, odc. 16

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(56)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dorsz z orientalnymi grzybami shitake. Oryginalny i bardzo smaczny posiłek.

Składniki:

Ryba i marynata:

filet z dorsza
300 gramów
Musztarda miodowa Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
sos rybny
2 łyżki
oliwa
2 łyżki
imbir marynowany
1 łyżeczka
zalewa z imbiru marynowanego
1 łyżeczka

Sos curry:

cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
świeża kolendra
1 pęczek
masło klarowane
2 łyżki
mleko kokosowe
400 mililitrów
liście limonki kaffir
4 sztuki
cukier trzcinowy
2 łyżeczki
serek mascarpone
2 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat

Pikantne grzyby shitake:

czosnek
2 ząbki
cebula czerwona
1 sztuka
olej sezamowy
1 łyżka
grzyby shitake
200 gramów
Sól himalajska Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Do dekoracji:

Czarnuszka nasiona Prymat
Sklep Prymat
mięta liście

Porada

Sos curry świetnie komponuje się nie tylko z dorszem, ale też z drobiem – piersią kurczaka czy indyka.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Dorsz z grzybami shitake, odc. 16

1.  1. W misce łączymy musztardę, sos rybny, pieprz cytrynowy, oliwę i zalewę oraz drobno posiekany marynowany imbir. Dokładnie mieszamy marynatę.

2. Filet z dorsza kroimy na dwa kawałki, obtaczamy w marynacie i odstawiamy. Gdy ryba się marynuje, możemy przygotować sos.

3. Dorsza polanego marynatą przekładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 15-20 minut z opcją termoobiegu. Gdy dorsz się piecze, możemy przygotować grzyby shitake.

Sos curry:

1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy i siekamy drobno. Siekamy także kolendrę, pamiętając o pozostawieniu gałązki do dekoracji.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło klarowane. Gdy się rozpuści, wrzucamy cebulę i czosnek, a po chwili mieszania mleko kokosowe. Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy 2-3 minuty.

3. Do sosu dodajemy liście kafiru, curry oraz cukier trzcinowy, a po wymieszaniu ser mascarpone. Wsypujemy kolendrę i mieszamy całość. Sos gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Pikantne grzyby shitake:

1. Czosnek kroimy w plastry, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy cebulę i czosnek. Mieszając, podsmażamy je pół minuty.

2. Cebulę i czosnek odsuwamy na jedną połowę patelni, na wolnej części układamy kapeluszami do dołu grzyby shitake. Solimy do smaku, doprawiamy ostrą papryką, podsmażamy tak chwilę, na następnie mieszamy wszystkie składniki na patelni.

Sposób podania:

Do głębokiego talerza nalewamy sos, na który następnie wykładamy dorsza oraz pikantne grzyby shitake z dodatkami. Danie posypujemy czarnuszką i dekorujemy listkiem mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 10.04.2021 10:55
Smakowita rybka :)
Doradca Smaku 12.04.2021 19:05
Polecam! ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak