odc. 16 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Dorsz z grzybami shitake, odc. 16

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dorsz z orientalnymi grzybami shitake. Oryginalny i bardzo smaczny posiłek.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba i marynata:

  • filet z dorsza

    300 gramów
  • Musztarda miodowa Prymat

    2 łyżeczki
  • sos rybny

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • imbir marynowany

    1 łyżeczka
  • zalewa z imbiru marynowanego

    1 łyżeczka

Sos curry:

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • mleko kokosowe

    400 mililitrów
  • liście limonki kaffir

    4 sztuki
  • cukier trzcinowy

    2 łyżeczki
  • serek mascarpone

    2 łyżki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    2 łyżki

Pikantne grzyby shitake:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • grzyby shitake

    200 gramów
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku

Do dekoracji:

  • Czarnuszka nasiona Prymat

  • mięta liście

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.  1. W misce łączymy musztardę, sos rybny, pieprz cytrynowy, oliwę i zalewę oraz drobno posiekany marynowany imbir. Dokładnie mieszamy marynatę.

2. Filet z dorsza kroimy na dwa kawałki, obtaczamy w marynacie i odstawiamy. Gdy ryba się marynuje, możemy przygotować sos.

3. Dorsza polanego marynatą przekładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 15-20 minut z opcją termoobiegu. Gdy dorsz się piecze, możemy przygotować grzyby shitake.

Sos curry:

1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy i siekamy drobno. Siekamy także kolendrę, pamiętając o pozostawieniu gałązki do dekoracji.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło klarowane. Gdy się rozpuści, wrzucamy cebulę i czosnek, a po chwili mieszania mleko kokosowe. Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy 2-3 minuty.

3. Do sosu dodajemy liście kafiru, curry oraz cukier trzcinowy, a po wymieszaniu ser mascarpone. Wsypujemy kolendrę i mieszamy całość. Sos gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Pikantne grzyby shitake:

1. Czosnek kroimy w plastry, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy cebulę i czosnek. Mieszając, podsmażamy je pół minuty.

2. Cebulę i czosnek odsuwamy na jedną połowę patelni, na wolnej części układamy kapeluszami do dołu grzyby shitake. Solimy do smaku, doprawiamy ostrą papryką, podsmażamy tak chwilę, na następnie mieszamy wszystkie składniki na patelni.

Sposób podania:

Do głębokiego talerza nalewamy sos, na który następnie wykładamy dorsza oraz pikantne grzyby shitake z dodatkami. Danie posypujemy czarnuszką i dekorujemy listkiem mięty.

Doradca Smaku
Sos curry świetnie komponuje się nie tylko z dorszem, ale też z drobiem – piersią kurczaka czy indyka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 2 tygodnie temu
Smakowita rybka :)
Doradca Smaku 6 dni temu
Polecam! ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat