Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Dorsz z grzybami shitake, odc. 16
1. 1. W misce łączymy musztardę, sos rybny, pieprz cytrynowy, oliwę i zalewę oraz drobno posiekany marynowany imbir. Dokładnie mieszamy marynatę.
2. Filet z dorsza kroimy na dwa kawałki, obtaczamy w marynacie i odstawiamy. Gdy ryba się marynuje, możemy przygotować sos.
3. Dorsza polanego marynatą przekładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 15-20 minut z opcją termoobiegu. Gdy dorsz się piecze, możemy przygotować grzyby shitake.
Sos curry:
1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy i siekamy drobno. Siekamy także kolendrę, pamiętając o pozostawieniu gałązki do dekoracji.
2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło klarowane. Gdy się rozpuści, wrzucamy cebulę i czosnek, a po chwili mieszania mleko kokosowe. Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy 2-3 minuty.
3. Do sosu dodajemy liście kafiru, curry oraz cukier trzcinowy, a po wymieszaniu ser mascarpone. Wsypujemy kolendrę i mieszamy całość. Sos gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Pikantne grzyby shitake:
1. Czosnek kroimy w plastry, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy cebulę i czosnek. Mieszając, podsmażamy je pół minuty.
2. Cebulę i czosnek odsuwamy na jedną połowę patelni, na wolnej części układamy kapeluszami do dołu grzyby shitake. Solimy do smaku, doprawiamy ostrą papryką, podsmażamy tak chwilę, na następnie mieszamy wszystkie składniki na patelni.
Sposób podania:
Do głębokiego talerza nalewamy sos, na który następnie wykładamy dorsza oraz pikantne grzyby shitake z dodatkami. Danie posypujemy czarnuszką i dekorujemy listkiem mięty.