Przepis dnia III, odc. 40: Pieczony filet z dorsza z cukinią i pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    600 g
  • oliwa

    6 łyżek
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    2 łyżek
  • cukinia

    2 łyżki
  • ząbek czosnku

    2 szt.
  • pomidory bez skóry

    3 szt.
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • bazylia

    4 gałązki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • bazylia

  • ziemniaki ugotowane

  • pomidory suszone

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 40: Pieczony filet z dorsza z cukinią i pomidorami foto
Filety z dorsza natrzeć przyprawą do ryb połączoną z oliwą lub olejem rzepakowym, doprawiamy solą morską i odstawić do lodówki na ok. 20 min.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 40: Pieczony filet z dorsza z cukinią i pomidorami foto
Cukinię pokrojoną w dużą kostkę podsmażyć na oliwie, doprawić solą morska , pieprzem i bazylią. Następnie dodać kapary i pokrojone w kostkę pomidory. Warzywa smażymy maksymalnie 3 minuty.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 40: Pieczony filet z dorsza z cukinią i pomidorami foto
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Układamy rybę i polewamy pozostałą marynatą. Na to kładziemy nasz sos z podsmażanymi warzywami.
Dorsza z warzywami piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 40: Pieczony filet z dorsza z cukinią i pomidorami foto
Ziemniaki:
Ugotowane ziemniaki delikatnie podgrzewamy na patelni z pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami. Całość rozgniatamy na puree dodając opcjonalnie masło ziołowe, szczypiorek i pokrojone ząbki czosnku. Doprawiamy na koniec pieprzem czarnym i solą morską.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 40: Pieczony filet z dorsza z cukinią i pomidorami foto
Przygotowaną rybę udekorować listkami bazylii. Podawać z ziemniaczkami.
Doradca Smaku
Warzywa zawsze należy smażyć zaczynając od najtwardszych. W tym wypadku należy zacząć od cukinii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
CarloB 26.02.2015 12:51
warto spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat