Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Przepis dnia III, odc. 40: Pieczony filet z dorsza z cukinią i pomidorami

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza
600 g
oliwa
6 łyżek
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
2 łyżek
Sklep Prymat
cukinia
2 łyżki
ząbek czosnku
2 szt.
pomidory bez skóry
3 szt.
kapary całe Smak
1 łyżka
Sklep Prymat
bazylia
4 gałązki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
bazylia
Sklep Prymat
ziemniaki ugotowane
pomidory suszone

Porada

Warzywa zawsze należy smażyć zaczynając od najtwardszych. W tym wypadku należy zacząć od cukinii.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 40: Pieczony filet z dorsza z cukinią i pomidorami

Kroki postępowania

1
Filety z dorsza natrzeć przyprawą do ryb połączoną z oliwą lub olejem rzepakowym, doprawiamy solą morską i odstawić do lodówki na ok. 20 min.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 40: Pieczony filet z dorsza z cukinią i pomidorami foto
2
Cukinię pokrojoną w dużą kostkę podsmażyć na oliwie, doprawić solą morska , pieprzem i bazylią. Następnie dodać kapary i pokrojone w kostkę pomidory. Warzywa smażymy maksymalnie 3 minuty.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 40: Pieczony filet z dorsza z cukinią i pomidorami foto
3
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Układamy rybę i polewamy pozostałą marynatą. Na to kładziemy nasz sos z podsmażanymi warzywami.
Dorsza z warzywami piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 40: Pieczony filet z dorsza z cukinią i pomidorami foto
4
Ziemniaki:
Ugotowane ziemniaki delikatnie podgrzewamy na patelni z pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami. Całość rozgniatamy na puree dodając opcjonalnie masło ziołowe, szczypiorek i pokrojone ząbki czosnku. Doprawiamy na koniec pieprzem czarnym i solą morską.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 40: Pieczony filet z dorsza z cukinią i pomidorami foto
5
Przygotowaną rybę udekorować listkami bazylii. Podawać z ziemniaczkami.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 40: Pieczony filet z dorsza z cukinią i pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

CarloB 26.02.2015 12:51
warto spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak