Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony dorsz z ziołowym ryżem i szpinakiem, DS XVI, odc. 27
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ryż namaczamy w zimnej wodzie 20-30 minut i odcedzamy.
2. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy koperek i mieszamy. Po chwili dodajemy groszek oraz ryż. Ponownie mieszamy, po minucie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ryżu.
3. Siekamy szalotki i czosnek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szalotkę i czosnek oraz rozmaryn. Podsmażamy 1-2 minuty.
4. Na patelnię przekładamy mrożony szpinak. Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy do szpinaku. Mieszamy i dusimy pod przykryciem.
5. W międzyczasie rozdrabniamy gorgonzolę.
6. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi, wlewamy śmietankę, przekładamy gorgonzolę, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy całość, podgrzewamy jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia.
7. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą i umieszczamy w nim kawałki dorsza.
8. W rondelku roztapiamy łyżkę masła. Wsypujemy suszoną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy składniki. Za pomocą pędzelka smarujemy rybę od góry aromatycznym masłem.
9. Rybę pieczemy z opcją grilla w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to 15-20 minut.
10. Na upieczoną rybę wykładamy szpinakowy sos, a następnie ryż z groszkiem.
Sposób podania:
Danie dekorujemy posiekanymi ziołami i startą skórką z cytryny.