Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony dorsz z ziołowym ryżem i szpinakiem, DS XVI, odc. 27

5.0
(62)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dzisiejszy przepis na pieczonego dorsza z ziołowym ryżem i szpinakiem, spodoba się wszystkim tym, którzy nie mają czasu na czasochłonne przygotowywanie obiadu! Wystarczy, że sięgniecie do zamrażarki po filety z dorsza, a pozostałe składniki z pewnością znajdziecie w swojej kuchni!

Składniki:

Składniki:

ryż basmati 200 g
oliwa 5 łyżek
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
groszek mrożony 200 g
woda 500 ml
cebula szalotka 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
szpinak mrożony 400 g
pomidory suszone Smak 4 sztuki
ser gorgonzola 50 g
śmietanka 18% 250 ml
dorsz mrożony 300 g łącznie kostki
masło 1 łyżka
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka

Do smaku:

Sól w młynku Prymat
Pieprz w młynku Prymat

Do podania:

natka pietruszki kilka listków
mięta kilka listków
skórka z cytryny

Porada

Do pieczenia lepiej wykorzystywać suszoną natkę pietruszki. Świeża mogłaby się przypalić.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony dorsz z ziołowym ryżem i szpinakiem, DS XVI, odc. 27

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1. Ryż namaczamy w zimnej wodzie 20-30 minut i odcedzamy.

2. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy koperek i mieszamy. Po chwili dodajemy groszek oraz ryż. Ponownie mieszamy, po minucie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ryżu.

3. Siekamy szalotki i czosnek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szalotkę i czosnek oraz rozmaryn. Podsmażamy 1-2 minuty.

4. Na patelnię przekładamy mrożony szpinak. Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy do szpinaku. Mieszamy i dusimy pod przykryciem.

5. W międzyczasie rozdrabniamy gorgonzolę.

6. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi, wlewamy śmietankę, przekładamy gorgonzolę, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy całość, podgrzewamy jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia.

7. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą i umieszczamy w nim kawałki dorsza.

8. W rondelku roztapiamy łyżkę masła. Wsypujemy suszoną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy składniki. Za pomocą pędzelka smarujemy rybę od góry aromatycznym masłem.

9. Rybę pieczemy z opcją grilla w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to 15-20 minut.

10. Na upieczoną rybę wykładamy szpinakowy sos, a następnie ryż z groszkiem.

Sposób podania:

Danie dekorujemy posiekanymi ziołami i startą skórką z cytryny.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak