Pieczony dorsz z ziołowym ryżem i szpinakiem, DS XVI, odc. 27

odc. 27 Doradca Smaku

Pieczony dorsz z ziołowym ryżem i szpinakiem, DS XVI, odc. 27

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiejszy przepis na pieczonego dorsza z ziołowym ryżem i szpinakiem, spodoba się wszystkim tym, którzy nie mają czasu na czasochłonne przygotowywanie obiadu! Wystarczy, że sięgniecie do zamrażarki po filety z dorsza, a pozostałe składniki z pewnością znajdziecie w swojej kuchni!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ryż basmati

    200 g
  • oliwa

    5 łyżek
  • Koperek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • groszek mrożony

    200 g
  • woda

    500 ml
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • szpinak mrożony

    400 g
  • pomidory suszone Smak

    4 sztuki
  • ser gorgonzola

    50 g
  • śmietanka 18%

    250 ml
  • dorsz mrożony

    300 g łącznie kostki
  • masło

    1 łyżka
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 łyżeczka

Do smaku:

  • Sól w młynku Prymat

  • Pieprz w młynku Prymat

Do podania:

  • natka pietruszki

    kilka listków
  • mięta

    kilka listków
  • skórka z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pieczony dorsz z ziołowym ryżem i szpinakiem, DS XVI, odc. 27

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1. Ryż namaczamy w zimnej wodzie 20-30 minut i odcedzamy.

2. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy koperek i mieszamy. Po chwili dodajemy groszek oraz ryż. Ponownie mieszamy, po minucie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ryżu.

3. Siekamy szalotki i czosnek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szalotkę i czosnek oraz rozmaryn. Podsmażamy 1-2 minuty.

4. Na patelnię przekładamy mrożony szpinak. Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy do szpinaku. Mieszamy i dusimy pod przykryciem.

5. W międzyczasie rozdrabniamy gorgonzolę.

6. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi, wlewamy śmietankę, przekładamy gorgonzolę, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy całość, podgrzewamy jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia.

7. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą i umieszczamy w nim kawałki dorsza.

8. W rondelku roztapiamy łyżkę masła. Wsypujemy suszoną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy składniki. Za pomocą pędzelka smarujemy rybę od góry aromatycznym masłem.

9. Rybę pieczemy z opcją grilla w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to 15-20 minut.

10. Na upieczoną rybę wykładamy szpinakowy sos, a następnie ryż z groszkiem.

Sposób podania:

Danie dekorujemy posiekanymi ziołami i startą skórką z cytryny.

 

Doradca Smaku
Do pieczenia lepiej wykorzystywać suszoną natkę pietruszki. Świeża mogłaby się przypalić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat