Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom batoników o tej samej nazwie. Czekoladowy spód idealnie komponuje się z pysznym, gęstym kremem oraz miękką, kuszącą polewą. A jeśli chodzi o kaszę - to wcale jej nie czuć.

Składniki:

Na formę o wymiarach 19,5 x 19,5 cm lub tortownica o średnicy 20-21 cm, ciasto czekoladowe:

masło 100 g
cukier 90 g
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 100 g
kakao 20 g
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0.25 łyżeczki
kwaśna śmietana 75 mililitrów

Krem kokosowy:

mleko 300 mililitrów
kasza manna 50 g
wiórki kokosowe 80 g
masło 82% 100 g
cukier puder 100 g

Polewa czekoladowa:

czekolada gorzka 50 g
czekolada mleczna 50 g
mleko 50 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny

Przygotować ciasto czekoladowe.
Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić.
Masło z cukrem utrzeć na jasną oraz puszystą masę maślaną.
Do masy wpić jajko, wymieszać i stopniowo dodawać suche składniki na zmianę ze śmietaną.
Całość delikatnie połączyć za pomocą szpatułki.
(Powstałe ciasto będzie dość gęste, ale takie powinno być.)
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni, a następnie wyjąć z piecyka i pozostawić do ostudzenia.

Przygotować krem.
Mleko przelać do rondelka, dodać kaszę manną oraz wiórki. Całość mieszając należy gotować do zgęstnienia masy.

Kokosową kaszę przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie masło z cukrem pudrem utrzeć do puszystości i małymi porcjami połączyć z zimną kaszą.
Powstały krem równomiernie ułożyć na wystudzonym cieście czekoladowym i schłodzić w lodówce.

Przygotować polewę czekoladową.
W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekane czekolady.
Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Lekko ostudzoną polewą polać schłodzone ciasto.
Całość ponownie wstawić do lodówki.

Ciasto najlepiej smakuje, jeśli przed podaniem postoi kilkanaście minut w temperaturze pokojowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:21
Dobre to jest. Głos oddany.
bietka 19.11.2018 18:08
Bardzo smaczne ciacho :)
Bożena Matuszczyk 19.11.2018 10:55
Ciasto bardzo smakowite ,porywam kawałek.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak