Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masło
200 gramów -
cukier trzcinowy
250 gramów -
mąka pszenna
1,5-2 szklanki -
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki -
prażone wiórki kokosowe
200 gramów -
prażone orzechy laskowe
200 gramów -
śmietanka kremowa
200 mililitrów -
ananas
1/2 sztuki -
syrop klonowy
50 mililitrów -
cukier puder
20 gramów -
jajko
2 sztuki
Do smaku:
-
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
-
Imbir mielony Prymat
Do dekoracji:
-
listki mięty
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IX: Ciasto kokosowe z orzechami, odc. 24
Masło wyjmujemy z lodówki, żeby miało temperaturę pokojową. Do miski przekładamy 100 g masła, cukier trzcinowy, jajka. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i wiórki kokosowe (odkładamy 1 łyżeczkę do późniejszego użycia). Połowę orzechów rozgniatamy i siekamy, dodajemy do miski, wsypujemy cukier z prawdziwą wanilią. Miksujemy dodając śmietanę kremówkę.
Tortownicę smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do tortownicy i równomiernie za pomocą łyżki rozkładamy w formie. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto wkładamy do środka i pieczemy przez 40 minut w trybie termoobiegu.
Ananasa obieramy i wykrawamy twardy środek, resztę kroimy w plastry. Pozostałe orzechy rozgniatamy i siekamy. Przekładamy je na rozgrzaną patelnię, wlewamy syrop klonowy, dodajemy ananas i pozostałe masło. Doprawiamy do smaku imbirem. Ananasa karmelizujemy z dwóch stron. Posypujemy prażonymi wiórkami kokosa.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i wykładamy z formy. Kroimy na kawałki. Podajemy posypane cukrem pudrem z karmelizowanym ananasem. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się