Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Ciasto kokosowe z orzechami, odc. 24
Masło wyjmujemy z lodówki, żeby miało temperaturę pokojową. Do miski przekładamy 100 g masła, cukier trzcinowy, jajka. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i wiórki kokosowe (odkładamy 1 łyżeczkę do późniejszego użycia). Połowę orzechów rozgniatamy i siekamy, dodajemy do miski, wsypujemy cukier z prawdziwą wanilią. Miksujemy dodając śmietanę kremówkę.
Tortownicę smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do tortownicy i równomiernie za pomocą łyżki rozkładamy w formie. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto wkładamy do środka i pieczemy przez 40 minut w trybie termoobiegu.
Ananasa obieramy i wykrawamy twardy środek, resztę kroimy w plastry. Pozostałe orzechy rozgniatamy i siekamy. Przekładamy je na rozgrzaną patelnię, wlewamy syrop klonowy, dodajemy ananas i pozostałe masło. Doprawiamy do smaku imbirem. Ananasa karmelizujemy z dwóch stron. Posypujemy prażonymi wiórkami kokosa.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i wykładamy z formy. Kroimy na kawałki. Podajemy posypane cukrem pudrem z karmelizowanym ananasem. Dekorujemy listkami świeżej mięty.