Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z jajkiem i ziarnami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Świetny dodatek do dań głównych, min. drobiu lub ryby.

Składniki:

ryż 100 gramów
orzechy piniowe 1 garść
słonecznik łuskany 1 garść
sezam 1 łyżka
czarny sezam 1 łyżka
olej arachidowy 2 łyżki
olej sezamowy 2 łyżki
zaprawa do ryżu 1 łyżka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z jajkiem i ziarnami

Ryż gotujemy na sypko w dużej ilości wrzątku.
Sezam, słonecznik oraz orzechy prażymy na suchej patelni.

Na rozgrzany olej arachidowy w woku wrzucamy dobrze odcedzony ryż. Intensywnie mieszamy. Po środku robimy dziurkę, gdzie wbijamy jajko. Dokładnie łączymy z ryżem.

Dodajemy uprażone ziarna. Wlewamy sos do ryżu, olej sezamowy, chwilę podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 19.11.2018 10:56
Tak przygotowany ryż na pewno jest pyszny.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak