Na ciepło: Faszerowana kapusta włoska - gołąbki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kapusta włoska

    1 główka
  • łopatka wieprzowa

    600 g
  • jajko

    1 sztuka
  • bułka czerstwa

    namoczona 1 sztuka
  • ryż

    150 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

Sos pomidorowy

  • passata pomidorowa

    300 ml
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • masło 82%

    1 łyżka
  • Tymianek suszony Prymat

  • Bazylia suszona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Na ciepło: Faszerowana kapusta włoska - gołąbki  foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Na ciepło: Faszerowana kapusta włoska - gołąbki  foto
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wykroić głąb i sparzyć w całości w dużym garnku. Gotować, aż główka będzie miała delikatniejsze liście. Wyjąć i ostrożnie obrać, aby nie poniszczyć liści. Przygotować farsz - w osolonej wodzie ugotować ryż; mięso umyć, zmielić, dodać żółtko, sól i pieprz do smaku oraz namoczoną, czerstwą bułkę.
Krok 3 - Na ciepło: Faszerowana kapusta włoska - gołąbki  foto
Wymieszać, dodać ugotowany ryż i jeszcze raz wymieszać. Nadziać kapustę – na każdy liść nakładać farsz, formując kotleciki. Dokładnie zawinąć farsz, aby podczas gotowania nie wypłynął.
Krok 4 - Na ciepło: Faszerowana kapusta włoska - gołąbki  foto
Gotowe gołąbki układać w dużym garnku i lekko podlać wodą. Do garnka wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż mięso nie będzie surowe, a liście kapusty miękkie. Następnie przygotować sos: na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz passatę. Gotować na wolnym ogniu, aby sos się zredukował. Dodać do smaku sól, pieprz, tymianek oraz bazylię. Gotowe gołąbki polewać sosem. Podawać z ziemniakami z wody z koperkiem.
Doradca Smaku
Ryż biały można zastąpić ryżem brązowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 21.03.2018 15:53
Danie, które nigdy się nie znudzi. :)
Agnieszka-87-25 03.10.2016 15:27
bardzo dobra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat