Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na gołąbki:
-
mięso z łopatki wieprzowej mielone
800 gramów -
mięso z karkówki wieprzowej mielone
200 gramów -
kapusta włoska
2 sztuki -
cebula
3 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
Przyprawa do potraw Kucharek
2 łyżki -
jajko
2 sztuki -
ryż
100 gramów -
bulion warzywny Kucharek
3 litry -
Przyprawa do potraw Kucharek
1 łyżka
Na sos pomidorowy:
-
passata pomidorowa
500 mililitrów -
śmietana 36%
50 mililitrów -
czosnek
4 ząbki -
cebula
3 sztuki -
Przyprawa do potraw Kucharek
1 łyżka -
olej rzepakowy
50 mililitrów
Sposób przygotowania
SEKRETY POLSKIEJ KUCHNI - GOŁĄBKI KROK PO KROKU
Gołąbki:
W dużym garnku zagotować wodę, wyciąć głąb z kapusty i włożyć ją do garnka, przykryć pokrywką i parzyć. Co około 2 minuty zdjąć jeden lub dwa liście i odłożyć na talerz. Pozostałą część kapusty gotować dalej.
Łopatkę oraz karkówkę pokroić w kostkę i zmielić w maszynce o drobnym sitku. Do zmielonego mięsa dodać jajka i pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie wymieszać z ryżem. Całość doprawić Przyprawą do potraw Kucharek. Na liściach kapusty formować mięsną kulkę i zwijać w liście kapusty w zamknięte obustronnie krokiety. Gołąbki gotować w garnku na liściach kapusty zalane bulionem warzywnym około 1 h.
Sos pomidorowy:
Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojone drobno cebulę z czosnkiem, dodać passatę pomidorową, śmietanę i doprawić Przyprawą do potraw Kucharek. Całość zagotować.
Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.
POZNAJ SEKRET DOMOWYCH GOŁĄBKÓW
Aby gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania, na dnie garnka rozkładamy kilka sparzonych liści kapusty. Następnie gołąbki trzeba ułożyć bardzo ciasno obok siebie. Dobrze kłaść gołąbki „zamknięciem” na dole, a na górze gładką częścią liścia.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się