Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowy torcik z mango i chrupiącymi pistacjami
1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masło. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 24cm, wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
2. Masa śmietanowa:
Śmietanę wraz z mascarpone ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.
Konfitura:
3. Konfiturę z moreli podgrzać w rondelku, dodać likier i wymieszać. Mango obrać ze skóry i pokroić po długości w paski.
4. Składanie ciasta:
Biszkopt przełożyć do formy, posmarować konfiturą morelową, wyłożyć masę śmietanową, ułożyć mango, posypać pistacjami i wstawić do lodówki.