Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z łososiem i bazyliowym masełkiem

3.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole to jedna z tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi łososiowym farszem, polane bazyliowym masłem i posypane chrupiącymi orzechami smakują obłędnie i z pewnością będą hitem świąt.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka pszenna 500 gramów
olej 2 łyżki
woda ciepła 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Składniki na farsz:

łosoś filet 350 gramów
szalotka 3 sztuki
posiekany koperek 3 łyżki
masło 82% 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Składniki na bazyliowe masełko:

masło 82% 100 gramów
czosnek 1 ząbek
bazylia świeża 1 garść
orzechy włoskie 60 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z łososiem i bazyliowym masełkiem

Wykonanie:

1

Farsz:
Łososia pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Szalotki drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać łososia, posiekany koperek i chwilę smażyć. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

Krok 1 - Pierogi z łososiem i bazyliowym masełkiem foto
2

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne.

Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.

Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.

Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.

Krok 2 - Pierogi z łososiem i bazyliowym masełkiem foto
3

Bazyliowe masełko:
Bazylię umyć, osuszyć, posiekać, a orzechy drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu.

Gotowe pierogi polać masełkiem bazyliowym.

Krok 3 - Pierogi z łososiem i bazyliowym masełkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 13.11.2018 16:56
Pyszne ,ale kiedyś jak pamiętam to tylko z mięsem kapustą i grzybami a teraz co się da;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak