Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym

5.0
(47)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Aromatyczny, pachnący pomidorami i papryką sos w połączeniu z soczystymi mięsnymi pulpecikami to doskonała mięsno - warzywna uczta i propozycja na szybki, łatwy w przygotowaniu i sycący obiad.

Składniki:

Pulpety:

filety z kurczaka 300 gramów
łopatka bez kości 300 gramów
wołowina 200 gramów
cebule 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 6 łyżek

Sos pomidorowy z warzywami:

cebula czerwona 1 sztuka
cebule 3 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
papryka czerwona 2 sztuki
papryka żółta 1 sztuka
pomidory 4 sztuki
przecier pomidorowy 500 gramów
imbir 4 cm
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym

1. Pulpety:
Mięso z łopatki, wołowinę i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Zmielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, majeranek, bułkę tartą, jajko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej mięsnej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.


2. Sos pomidorowy z warzywami:
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w większą kostkę. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać przyprawę garam masala, pokrojone papryki, pomidory i całość chwilę smażyć. Następnie dodać starty imbir, wlać przecier pomidorowy, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 minut, aż część sosu troszkę odparuje. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać podsmażone pulpeciki i chwilę dusić na wolnym ogniu.
3. Gotowe pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym podawać z ryżem lub kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 13.11.2018 16:57
Porywam kilka ,pyszności;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak