Doradca Smaku IX: Penne z brokułami w sosie serowym, odc. 40

odc. 40 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Penne z brokułami w sosie serowym, odc. 40

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Danie inspirowane kuchnią włoską - makaron penne z brokułami, serem gorgonzola i boczkiem. Pyszna i prosta propozycja!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    300 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • papryczka chilli

    1/2 sztuki
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    6 sztuk
  • brokuły

    250 gramów
  • wino białe wytrawne

    200 mililitrów
  • boczek wędzony

    100 gramów
  • oliwki zielone

    20 gramów
  • ser gorgonzola

    150 gramów
  • oliwa

    100 mililitrów
  • świeże listki bazylii

    kilka sztuk

Do smaku:

  • gałka muszkatołowa mielona

  • pieprz biały mielony

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Papryczkę chili i suszone pomidory kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek, papryczkę chili, suszone pomidory. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy białym pieprzem i mieszamy.

Brokuł dzielimy na różyczki i parzymy w osolonej wodzie. Dodajemy do garnka. Wlewamy białe wino, doprawiamy gałką muszkatołową i mieszamy. Zielone oliwki siekamy, dodajemy do sosu. Możemy doprawić do smaku solą morską. Dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy.

Boczek kroimy na cienkie plastry i smażymy z dwóch stron na patelni. Doprawiamy czarnym pieprzem.

Danie podajemy w głębokich talerzach. Na każdej porcji kładziemy po 3 plastry sera gorgonzola, a na nich podsmażone plastry boczku. Dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

7 dni temu
Makaron lubię pod każdą postacią, więc dla mnie pychotka :)

EmiG29

2 tygodnie temu
Chciałabym wypróbować przepis a mocno nie przepadam za boczkiem. Czy w takim razie można go zastąpić czymś innym czy po prostu pominąć?

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Oczywiście brokuł bardzo lubię ,nie za bardzo oliwki ale całe danie bardzo smakowite i zachęcające.;)

Linka2107

2 tygodnie temu
Oglądałam, wygląda bardzo ciekawie i zachęcająco :)

Basiliana

2 tygodnie temu
Połączenie brokuła i oliwek to interesujący pomysł, wart wypróbowania.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat