Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku IX: Karczek wieprzowy z sałatką z natki pietruszki, odc. 30

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(125)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

x

Składniki:

czosnek
3 ząbki
cebula
1 sztuka
Musztarda czeska Prymat
4 łyżki
Sklep Prymat
olej
150 mililitrów
miód gryczany
50 mililitrów
karkówka wieprzowa
2 kilogramy
boczek wędzony
100 gramów
natka pietruszki
2 pęczki
konserwowe ogóreczki z chili Smak
200 gramów
kapary całe Smak
50 gramów
Sklep Prymat
pomidorki koktajlowe
12 sztuk
oliwa
60 mililitrów
sok z cytryny
z 1 owocu
chleb pełnoziarnisty
12 kromek
chrzan tarty Smak
Sklep Prymat
Cebulka smażona Prymat
30 gramów
Sklep Prymat

Do smaku:

Przyprawa do mięs Prymat
Sklep Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Karczek wieprzowy z sałatką z natki pietruszki, odc. 30

Czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w kawałki. Do miski przekładamy musztardę czeską, olej, miód gryczany. Doprawiamy przyprawą do mięs, mieszamy. Następnie dodajemy czosnek i cebulę. Karczek wieprzowy dokładnie nacieramy marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i oblewamy marynatą. Przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 2,5-3 godziny.

Boczek wędzony kroimy w cienkie plastry. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na górnym poziomie piekarnika (razem z karkówką) przez 20 minut.

Natkę pietruszki i kapary siekamy, ogóreczki konserwowe kroimy na mniejsze kawałki, pomidory na pół. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Następnie wlewamy oliwę, doprawiamy solą morską, pieprzem kolorowym i czarnuszką, mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy.

Karczek wieprzowy wyciągamy z piekarnika, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Grzanki smarujemy chrzanem tartym, na nie nakładamy po plastrze karczku wieprzowego. Następnie kładziemy sałatkę z pietruszki z pomidorami. Na wierzchu każdej porcji układamy plaster boczku. Danie posypujemy cebulką smażoną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak