Doradca Smaku IX: Karczek wieprzowy z sałatką z natki pietruszki, odc. 30

odc. 30 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Karczek wieprzowy z sałatką z natki pietruszki, odc. 30

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

x

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • musztarda Czeska Prymat

    4 łyżki
  • olej

    150 mililitrów
  • miód gryczany

    50 mililitrów
  • karkówka wieprzowa

    2 kilogramy
  • boczek wędzony

    100 gramów
  • natka pietruszki

    2 pęczki
  • konserwowe ogóreczki z chili Smak

    200 gramów
  • kapary całe Smak

    50 gramów
  • pomidorki koktajlowe

    12 sztuk
  • oliwa

    60 mililitrów
  • sok z cytryny

    z 1 owocu
  • chleb pełnoziarnisty

    12 kromek
  • chrzan tarty Smak

  • cebulka smażona Prymat

    30 gramów

Do smaku:

  • przyprawa do mięs Prymat

  • czarnuszka

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w kawałki. Do miski przekładamy musztardę czeską, olej, miód gryczany. Doprawiamy przyprawą do mięs, mieszamy. Następnie dodajemy czosnek i cebulę. Karczek wieprzowy dokładnie nacieramy marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i oblewamy marynatą. Przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 2,5-3 godziny.

Boczek wędzony kroimy w cienkie plastry. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na górnym poziomie piekarnika (razem z karkówką) przez 20 minut.

Natkę pietruszki i kapary siekamy, ogóreczki konserwowe kroimy na mniejsze kawałki, pomidory na pół. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Następnie wlewamy oliwę, doprawiamy solą morską, pieprzem kolorowym i czarnuszką, mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy.

Karczek wieprzowy wyciągamy z piekarnika, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Grzanki smarujemy chrzanem tartym, na nie nakładamy po plastrze karczku wieprzowego. Następnie kładziemy sałatkę z pietruszki z pomidorami. Na wierzchu każdej porcji układamy plaster boczku. Danie posypujemy cebulką smażoną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat