Doradca Smaku IX: Duszone żeberka wieprzowe z suszonymi owocami, odc. 39

odc. 39 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Duszone żeberka wieprzowe z suszonymi owocami, odc. 39

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatne żeberka wieprzowe z garścią warzyw i suszonych owoców. Pyszne i sycące danie dla wielbicieli duszonych mięs.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1 kilogram
  • boczek wędzony

    100 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka

    2 sztuki
  • seler naciowy

    1 sztuka
  • mąka

    100 gramów
  • morele suszone

    30 gramów
  • śliwki suszone

    30 gramów
  • jabłka suszone

    20 gramów
  • rodzynki

    20 gramów
  • rosół z kury

    700 mililitrów
  • wino czerwone

    400 mililitrów
  • olej

    130 mililitrów
  • chrzan z żurawiną

    4 łyżeczki
  • liść laurowy

    4 sztuki
  • ziele angielskie

    kilkanaście sztuk
  • szczypiorek

    1 pęczek

Do smaku:

  • ziele angielskie

  • rozmaryn suszony

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grubą kostkę. Marchewki kroimy w grubsze plastry. Seler naciowy siekamy. Boczek kroimy w kostkę.

W dużym garnku rozgrzewamy 50 ml oleju, dodajemy boczek i podsmażamy. Dodajemy cebulę z czosnkiem, mieszamy i smażymy chwilę razem. Następnie dodajemy marchewkę, seler naciowy i liście laurowe.

Żeberka dzielimy na porcje, krojąc na kawałki po każdej kości. Doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem. Oprószamy mąką z każdej strony.

Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i smażymy żeberka z obu stron. Przekładamy do garnka z warzywami. Dodajemy suszone owoce: morele, rodzynki, śliwki, jabłka. Wlewamy czerwone wino i rosół z kury (żeberka powinny być przykryte). Doprawiamy do smaku rozmarynem, dodajemy kilkanaście ziaren ziela angielskiego, mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez około 2-2,5 godziny.

Żeberka podajemy na talerzach wraz z warzywami i owocami. Połowę szczypiorku siekamy i posypujemy danie. Pozostałym szczypiorkiem dekorujemy każdą porcję. Serwujemy z chrzanem żurawinowym.

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Linka2107

2 tygodnie temu
wygląda bardzo smacznie i zachęcająco :)

bietka

2 tygodnie temu
Tak pysznie wyglądają, że u mnie na obiad dzisiaj również żeberka :)

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Super przepis na żeberka z owocami suszonymi, ciekawa jestem smaku.;)

ben-ka

2 tygodnie temu
Przepis do wypróbowania, te suszone owoce mnie intrygują.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat