odc. 33 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Pieczony schab z jabłkami, odc. 33

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny i soczysty schab pieczony z jabłkami i żurawiną z nutą rozmarynu. Sprawdzi się jako danie obiadowe na ciepło lub w formie przystawki na zimno. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • Schab wieprzowy

    1 kilogram
  • żurawina suszona

    1/2 szklanki
  • jabłka

    2 sztuki
  • miód

    3 łyżki
  • olej

    3 łyżki

Marynata:

  • olej

    1/2 szklanki
  • Musztarda kremska Prymat

    2 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1/2 sztuki

Do smaku:

  • Marynata do mięs klasyczna Prymat

  • Rozmaryn suszony Prymat

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MARYNATA:

W misce kolejno łączymy olej rzepakowy i musztardę kremską. Ząbki czosnku kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Do naczynia dodajemy pokrojone warzywa i marynatę do mięs, całość mieszamy. Schab wieprzowy przekładamy do miski i starannie obtaczamy go w marynacie. 

MIĘSO:

Zamarynowany schab wkładamy do rękawa do pieczenia, następnie dodajemy resztę marynaty, zawijamy i spinamy rękaw. Mięso układamy na blasze i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

DODATEK:

Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cząstki i smażymy do miękkości na oleju. Następnie do owoców dodajemy kolejno suszoną żurawinę, miód, suszony rozmaryn. Całość dokładnie mieszamy na patelni i podsmażamy jeszcze przez około 5 minut. Schab wyjmujemy z piekarnika i rękawa, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry.

Podanie:

Na talerz wykładamy 2 łyżki owoców z patelni, na nie kładziemy pokrojony schab, który dekorujemy pozostałymi smażonymi owocami i świeżą natką pietruszki.

 

Doradca Smaku
Marynatę pozostałą w rękawie możecie wykorzystać jako bazę do innych sosów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat