Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Pieczony schab z jabłkami, odc. 33
MARYNATA:
W misce kolejno łączymy olej rzepakowy i musztardę kremską. Ząbki czosnku kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Do naczynia dodajemy pokrojone warzywa i marynatę do mięs, całość mieszamy. Schab wieprzowy przekładamy do miski i starannie obtaczamy go w marynacie.
MIĘSO:
Zamarynowany schab wkładamy do rękawa do pieczenia, następnie dodajemy resztę marynaty, zawijamy i spinamy rękaw. Mięso układamy na blasze i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.
DODATEK:
Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cząstki i smażymy do miękkości na oleju. Następnie do owoców dodajemy kolejno suszoną żurawinę, miód, suszony rozmaryn. Całość dokładnie mieszamy na patelni i podsmażamy jeszcze przez około 5 minut. Schab wyjmujemy z piekarnika i rękawa, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry.
Podanie:
Na talerz wykładamy 2 łyżki owoców z patelni, na nie kładziemy pokrojony schab, który dekorujemy pozostałymi smażonymi owocami i świeżą natką pietruszki.