Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Mięso
-
polędwica wieprzowa
1 sztuka
Marynata
-
syrop klonowy
2 łyżki -
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
1 łyżka -
olej rzepakowy
4 łyżki -
Musztarda z whisky Prymat
2 łyżeczki
Kruszonka
-
panierka panko
łyżki -
ser żółty starty
-
Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat
1 łyżka -
masło
2 łyżki
Sos
-
czosnek
2 ząbki -
cebula biała
-
masło klarowane
2 łyżki -
Tymianek suszony Prymat
1 szczypta -
marynata
1 łyżka -
rodzynki
2 łyżki -
wino słodkie czerwone
1/2 szklanki -
sos pieczeniowy
1 szklanka -
natka pietruszki
1 sztuka
Do smaku
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
Do dekoracji
-
natka pietruszki
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIV: Polędwica wieprzowa z sosem cebulowym, odc. 25
Polędwica w marynacie z kruszonką:
1. Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy syrop klonowy, przyprawę do wieprzowiny, olej rzepakowy i musztardę whisky. Całość mieszamy.
2. Mięso obtaczamy w marynacie. Smażymy krótko na rozgrzanej, suchej patelni z każdej strony na złoty kolor. Pozostałą marynatę odkładamy, wykorzystamy ją w sosie.
3. W misce łączymy: masło, żółty ser, panko oraz przyprawę do bruschetty i całość dokładnie rozgniatamy widelcem. Tak przygotowaną kruszonkę ugniatamy w dłoniach i układamy na podsmażonej polędwicy.
4. Mięso układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy 25-30 minut z termoobiegiem. Gdy polędwica się piecze, możemy przygotować sos.
Sos:
1. Czosnek rozgniatamy widelcem i siekamy drobno. Cebulę kroimy w piórka.
2. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy czosnek, cebulę, tymianek i mieszamy całość. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dodajemy niewykorzystaną wcześniej marynatę, rodzynki i smażymy pół minuty.
3. Do sosu wlewamy czerwone wino, całość mieszamy, a po chwili wlewamy sos pieczeniowy i dusimy całość 2-3 minuty.
4. Na koniec duszenia siekamy natkę pietruszki i dodajemy do zdjętego z palnika sosu. Całość mieszamy.
Sposób prezentacji:
1. Mięso po wyjęciu z piekarnika odkładamy na kilka minut na deskę, by odpoczęło.
2. Na talerz wykładamy sos. Polędwicę delikatnie kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na sos. Danie dekorujemy natką pietruszki.
Jeśli zostanie nam trochę kruszonki, możemy wykorzystać ją do przygotowania grzanek.![]()
Komentarze (0)