Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Polędwica wieprzowa z sosem cebulowym, odc. 25
Polędwica w marynacie z kruszonką:
1. Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy syrop klonowy, przyprawę do wieprzowiny, olej rzepakowy i musztardę whisky. Całość mieszamy.
2. Mięso obtaczamy w marynacie. Smażymy krótko na rozgrzanej, suchej patelni z każdej strony na złoty kolor. Pozostałą marynatę odkładamy, wykorzystamy ją w sosie.
3. W misce łączymy: masło, żółty ser, panko oraz przyprawę do bruschetty i całość dokładnie rozgniatamy widelcem. Tak przygotowaną kruszonkę ugniatamy w dłoniach i układamy na podsmażonej polędwicy.
4. Mięso układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy 25-30 minut z termoobiegiem. Gdy polędwica się piecze, możemy przygotować sos.
Sos:
1. Czosnek rozgniatamy widelcem i siekamy drobno. Cebulę kroimy w piórka.
2. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy czosnek, cebulę, tymianek i mieszamy całość. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dodajemy niewykorzystaną wcześniej marynatę, rodzynki i smażymy pół minuty.
3. Do sosu wlewamy czerwone wino, całość mieszamy, a po chwili wlewamy sos pieczeniowy i dusimy całość 2-3 minuty.
4. Na koniec duszenia siekamy natkę pietruszki i dodajemy do zdjętego z palnika sosu. Całość mieszamy.
Sposób prezentacji:
1. Mięso po wyjęciu z piekarnika odkładamy na kilka minut na deskę, by odpoczęło.
2. Na talerz wykładamy sos. Polędwicę delikatnie kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na sos. Danie dekorujemy natką pietruszki.