Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Polędwica wieprzowa z sosem cebulowym, odc. 25

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(105)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zapiekana polędwica wieprzowa w ziołowej kruszonce, na sosie cebulowo rodzynkowym. Brzmi pysznie prawda? Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Składniki:

Mięso

polędwica wieprzowa
1 sztuka

Marynata

syrop klonowy
2 łyżki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
1 łyżka
olej rzepakowy
4 łyżki
Musztarda z whisky Prymat
2 łyżeczki

Kruszonka

panierka panko
łyżki
ser żółty starty
Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat
1 łyżka
masło
2 łyżki

Sos

czosnek
2 ząbki
cebula biała
masło klarowane
2 łyżki
Tymianek suszony Prymat
1 szczypta
marynata
1 łyżka
rodzynki
2 łyżki
wino słodkie czerwone
1/2 szklanki
sos pieczeniowy
1 szklanka
natka pietruszki
1 sztuka

Do smaku

Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat

Do dekoracji

natka pietruszki

Porada

Jeśli zostanie nam trochę kruszonki, możemy wykorzystać ją do przygotowania grzanek.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Polędwica wieprzowa z sosem cebulowym, odc. 25

Polędwica w marynacie z kruszonką:

1. Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy syrop klonowy, przyprawę do wieprzowiny, olej rzepakowy i musztardę whisky. Całość mieszamy.

2. Mięso obtaczamy w marynacie. Smażymy krótko na rozgrzanej, suchej patelni z każdej strony na złoty kolor. Pozostałą marynatę odkładamy, wykorzystamy ją w sosie.

3. W misce łączymy: masło, żółty ser, panko oraz przyprawę do bruschetty i całość dokładnie rozgniatamy widelcem. Tak przygotowaną kruszonkę ugniatamy w dłoniach i układamy na podsmażonej polędwicy.

4. Mięso układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy 25-30 minut z termoobiegiem. Gdy polędwica się piecze, możemy przygotować sos.

 

Sos:

1. Czosnek rozgniatamy widelcem i siekamy drobno. Cebulę kroimy w piórka.

2. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy czosnek, cebulę, tymianek i mieszamy całość. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dodajemy niewykorzystaną wcześniej marynatę, rodzynki i smażymy pół minuty.

3. Do sosu wlewamy czerwone wino, całość mieszamy, a po chwili wlewamy sos pieczeniowy i dusimy całość 2-3 minuty.

4. Na koniec duszenia siekamy natkę pietruszki i dodajemy do zdjętego z palnika sosu. Całość mieszamy.

 

Sposób prezentacji:

1. Mięso po wyjęciu z piekarnika odkładamy na kilka minut na deskę, by odpoczęło.

2. Na talerz wykładamy sos. Polędwicę delikatnie kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na sos. Danie dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak