Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne mięso z kurczaka

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Mięso z kurczaka przygotowane z dodatkiem ostrej papryki, miodu i ketchupu jest pyszne i ma chrupiącą skórkę. Polecam dla tych, którzy lubią ostre potrawy.

Składniki:

kurczak 0.5 sztuki
czosnek 2 ząbki
olej 1 łyżka
ketchup pikantny 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
miód prawdziwy 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
sos sojowy ciemny 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne mięso z kurczaka

Sposób przygotowania:

1
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, włożyć do miski, dodać ketchup, paprykę, miód, olej, sok z cytryny, sos sojowy, wymieszać.
Krok 1 - Pikantne mięso z kurczaka foto
2
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, natrzeć solą, oprószyć pieprzem.
Dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.
Krok 2 - Pikantne mięso z kurczaka foto
3
Następnie razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.

W folii w kilku miejscach zrobić otworki wykałaczką. Mięso wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.

10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby na mięsie powstała chrupiąca skórka.
Krok 3 - Pikantne mięso z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak