Przepis dnia IV, odc. 8: Roladki z dorsza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    4 szt.
  • pory

    2 szt. (paseczki z białej części)
  • marchew

    2 szt. (paseczki)
  • masło klarowane

    4 łyżko
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • śmietana kremowa 30%

    200 ml
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • pomidory suszone Smak

    8 szt.
  • bazylia świeża

    1 pęczek
  • czosnek

    1-2 ząbków
  • tymianek

    1 gałązka
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • kiełki

  • olej

  • cytryna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 8: Roladki z dorsza foto
Polędwicę z dorsza kroimy w paski o szerokości 2 cm. Posypujemy przyprawą do ryb.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 8: Roladki z dorsza foto
Na każdy z nich kładziemy świeże listki bazylii oraz po kawałku suszonych pomidorów.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 8: Roladki z dorsza foto
Dorsza zwijamy w roladki i spinamy całość wykałaczkami.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 8: Roladki z dorsza foto
Marchewki oraz białe części pora kroimy w słupki, smażymy na maśle i przyprawiamy pieprzem białym mielonym. Po upływie około 2 minut smażenia warzyw, dokładamy ząbek czosnku i podlewamy całość białym wytrawnym winem. Po odparowaniu dodajemy śmietanę 30% i sól ziołową.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 8: Roladki z dorsza foto
Do powstałego sosu dokładamy roladki z dorsza i zmniejszamy temperaturę gotowania. Na wierzch kładziemy świeże zioła (tymianek, bazylia, rozmaryn), przykrywamy i gotujemy ok. 8 minut.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 8: Roladki z dorsza foto
Gotowe roladki podajemy z sosem warzywnym i świeżymi kiełkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
justynkag 17.03.2015 08:51
Super!Ja wciąż poszukuje przepisów na ryby.Chyba znalazłam inspiracje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat