Pieczone udka z kurczaka z porzeczkami, jabłkami i orzechami pekan, DS XVII odc. 13

odc. 13 Doradca Smaku

Pieczone udka z kurczaka z porzeczkami, jabłkami i orzechami pekan, DS XVII odc. 13

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pieczone udko z kurczaka to bardzo popularne, smaczne i proste danie obiadowe. Latem i jesienią warto upiec go z owocami: porzeczkami i jabłkami. Podany z kaszą gryczaną i orzechami pekan kurczak będzie smakować wyśmienicie! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Danie główne

  • udka kurczaka

    3 sztuki
  • olej

    3 łyżki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kasza gryczana

    200 gramów
  • woda

    350 mililitrów
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • jabłka

    2 sztuki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    250 mililitrów
  • miód

    1 łyżka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • żurawina suszona

    1 garść
  • porzeczki czerwone

    2 szklanki

Do smaku

  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku

Do podania

  • orzechy pekan

    1 garść
  • rukola

    50 gramów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pieczone udka z kurczaka z porzeczkami, jabłkami i orzechami pekan, DS XVII odc. 13

Pieczone udka z kurczaka z porzeczkami i jabłkami to nowa wersja staropolskiego dania przygotowana przez Doradcę Smaku, Darię Ładochę. Oprócz owoców, smak mięsa podkręca aromatyczna marynata z papryką słodką wędzoną i cynamonem oraz czerwone wytrawne wino, miód i sos sojowy. 

Do pieczonego kurczaka znakomicie pasują kasza gryczana oraz prażone orzechy pekan. 

Z tego przepisu dowiesz się jak krok po kroku przygotować to pyszne danie obiadowe, które zachwyci całą rodzinę.  

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski wlewamy olej, wsypujemy wędzoną słodką paprykę, cynamon, sól i pieprz do smaku, a następnie mieszamy składniki.

2. Tak przygotowaną marynatą smarujemy udka kurczaka. Zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na 40 minut.

3. Do garnka wrzucamy kaszę. Zalewamy ją wodą i dodajemy słodką paprykę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.

4. Cebulę kroimy w piórka, jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę.

5. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym układamy udka kurczaka i wylewamy na nie pozostałą marynatę. Dokładamy cebulę i jabłka. Całość polewamy sosem sojowym, winem i miodem. Wsypujemy pieprz kolorowy, żurawinę oraz czerwoną porzeczkę.

6. Udka pieczemy przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia kilka razy podlewamy kurczaka wytopionym sosem.

7. Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i chwilę prażymy, podrzucając je na patelni.

Sposób podania:

Pieczone udko z kurczaka z porzeczkami i jabłkami podajemy z kaszą gryczaną. Danie dekorujemy rukolą i orzechami pekan.

Doradca Smaku
Udka pieczemy w naczyniu żaroodpornym, a jeśli nie mamy go w domu, możemy wykorzystać dużą formę do ciasta. Poza sezonem na porzeczkę możemy pominąć ten składnik.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

[email protected] 2 tygodnie temu
Ona jest świetna , bardzo mi się podoba jej sposób przekazu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat