Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka z kurczaka z porzeczkami, jabłkami i orzechami pekan, DS XVII odc. 13
Pieczone udka z kurczaka z porzeczkami i jabłkami to nowa wersja staropolskiego dania przygotowana przez Doradcę Smaku, Darię Ładochę. Oprócz owoców, smak mięsa podkręca aromatyczna marynata z papryką słodką wędzoną i cynamonem oraz czerwone wytrawne wino, miód i sos sojowy.
Do pieczonego kurczaka znakomicie pasują kasza gryczana oraz prażone orzechy pekan.
Z tego przepisu dowiesz się jak krok po kroku przygotować to pyszne danie obiadowe, które zachwyci całą rodzinę.
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski wlewamy olej, wsypujemy wędzoną słodką paprykę, cynamon, sól i pieprz do smaku, a następnie mieszamy składniki.
2. Tak przygotowaną marynatą smarujemy udka kurczaka. Zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na 40 minut.
3. Do garnka wrzucamy kaszę. Zalewamy ją wodą i dodajemy słodką paprykę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
4. Cebulę kroimy w piórka, jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę.
5. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym układamy udka kurczaka i wylewamy na nie pozostałą marynatę. Dokładamy cebulę i jabłka. Całość polewamy sosem sojowym, winem i miodem. Wsypujemy pieprz kolorowy, żurawinę oraz czerwoną porzeczkę.
6. Udka pieczemy przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia kilka razy podlewamy kurczaka wytopionym sosem.
7. Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i chwilę prażymy, podrzucając je na patelni.