Panna cotta z waniliową nutą i egzotycznymi owocami

Panna cotta z waniliową nutą i egzotycznymi owocami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. Mocno waniliowy smak idealnie łączy się ze słodkością mango i orzeźwiającymi owocami granatu, smakuje obłędnie i jest świetną propozycją szybkiego deseru z owocami.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na deser:

  • śmietana 30%

    200 mililitrów
  • mleko

    150 mililitrów
  • laska wanili

    0.5 sztuki
  • cukier

    4 łyżeczki
  • żelatyna

    2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • mango

    1 sztuka
  • granat

    0.5 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie przelać do 3 foremek (u mnie kształt babeczki) i wstawić do lodówki.


2. Mango obrać, pokroić na mniejsze części i zmiksować do postaci puree. Granat przekroić na pół i wyłuskać ziarna owocu.


3. Gotowe puree z mango wylać na 3 małe talerzyki, na środku każdego talerzyka ułożyć wyciągniętą z foremki panna cottę i posypać ziarenkami granatu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

06.11.2018 20:24
Mniam, po prostu pychota :)

Bożena Matuszczyk

06.11.2018 12:19
Ewelina pięknie się prezentuje Panna cotta w Twoim wykonaniu. Na pewno smakuje pysznie.

Linka2107

06.11.2018 20:06
jest pyszna polecam :)

Basiliana

06.11.2018 11:36
Panna cotta z tak wyrazistymi dodatkami musi pysznie smakować. Prezentuje się rewelacyjnie:)

Linka2107

06.11.2018 20:07
dziękuję i polecam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat