Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolowany boczek nadziany pieczarkami

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Aromatyczny pieczony boczek z dodatkiem pieczarek to moja propozycja domowej wędliny. Świetnie smakuje w kanapce, sprawdzi się również w roli przekąski na imprezowym stole.

Składniki:

Na roladę:

boczek surowy 1.4 kilogramów
masło 82% 2 łyżki

Farsz:

pieczarki 500 gramów
cebula 2 sztuk
ząbki czosnku 2 sztuki
masło 82% 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
pieprz 3 szczypta
sól 3 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rolowany boczek nadziany pieczarkami

Boczek

1
Boczek umyć, dokładnie osuszyć, rozciąć na duży płat, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Zwinąć w rulon, przełożyć do naczynia próżniowego i odstawić na około całą noc.
Krok 1 - Rolowany boczek nadziany pieczarkami foto
2

Farsz:
Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plastry, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć cebulę z czosnkiem następnie dodać pieczarki i smażyć kilka minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Krok 2 - Rolowany boczek nadziany pieczarkami foto
3
Farsz rozsmarować na rozwiniętym boczku, ponownie całość zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Wierzch posmarować masłem, owinąć folią aluminiową i ułożyć w brytfannie do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 80-90 minut.
Krok 3 - Rolowany boczek nadziany pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 07.11.2018 10:03
To prawda Twój boczek przyciąga oko i kusi smakiem;)
Bożena Matuszczyk 06.11.2018 12:22
Smakowita i kusząca wędlinka;)
Linka2107 06.11.2018 20:07
a co najważniejsze domowa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak