Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z borówką i serem

5.0
(34)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Proste ciasto drożdżowe, bez wyrabiania, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką. Struktura ciasta jest delikatna i trochę przypomina ciasto ucierane. Jest przepyszne z owocami, ricottą i słodką kruszonką na wierzchu.

Składniki:

Na serowe nadzienie:

ser ricotta 300 gramów
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 2 łyżki

Na ciasto drożdżowe:

drożdże 50 gramów
cukier 0.5 szklanki
mleko 0.5 szklanki
jajko 2 sztuki
olej rzepakowy 0.5 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
sól 1 szczypta
borówka amerykańska 250 gramów

Na kruszonkę:

mąka pszenna 0.25 szklanki
masło 82% 50 gramów
cukier 0.25 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z borówką i serem

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem:

1
Ricottę rozetrzeć z proszkiem budyniowym i cukrem. Odstawić

Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Wstawić do lodówki. Drożdże rozkruszyć w palcach do dużej miski. Wsypać cukier, wlać mleko, olej i wbijać jajka.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z borówką i serem foto
2
Na końcu do miski wsypać mąkę z solą. W takiej postaci, nie mieszając przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z borówką i serem foto
3

Po tym czasie drewnianą łyżką wymieszać ciasto, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasta nie wyrabiamy.
Wyłożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 21x30 cm. Łyżką kłaść punktowo ricottę i rozłożyć borówkę amerykańską. Wierzch posypać schłodzoną kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 minut. Smacznego :)

Krok 3 - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z borówką i serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 10.11.2018 23:24
Dziękuję dziewczyny. To ciasto ma jeszcze tą zaletę, że można je zrobić z dowolnymi, sezonowymi owocami.
Bożena Matuszczyk 05.11.2018 22:54
No właśnie takie piekę podobnie tylko bez masy serowej. Pychotka;)
bietka 05.11.2018 09:07
Bardzo smaczne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak