Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik "Leśny Mech"

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ciasto bardzo znane, ale jakoś nie miałam okazji go zrobić. Jest pyszne! Idealne na jesień! Wyglądem wkomponowuje się w kolory złotej jesieni. A robi się je błyskawicznie!

Składniki:

Biszkopt na tortownicę (18 cm):

jajko 2 sztuki
cukier 2/3 szklanki
szpinak mrożony 200 gramów
olej rzepakowy 23 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

Krem:

śmietana 36% 1 szklanka
serek mascarpone 250 gramów
cukier puder 1.5 łyżki
śmietan fix 1 sztuk

Dodatkowo:

granat 0.5 sztuk
dekoracja 10 sztuk
orzechy laskowe 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik "Leśny Mech"

Szpinak rozmrażamy na sitku, następnie blendujemy go na jeszcze drobniejszy. Jajka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Do jajek dodajemy szpinak, miksujemy na wolnych obrotach. Cienką strużką wlewamy olej. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser. Do masy wsypujemy przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Mąkę z masą łączymy delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).

Pieczemy w 180*C (funkcja góra dół) około 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Następnie ciasto kroimy na trzy placki (dwa grubsze, ostatni cieńszy). Ten cieńszy (przeznaczony na górę torcika) dłońmi kruszymy do miski. Dodajemy do niego owoce granatu.

Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixu. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach.

Złożenie ciasta:
W tortownicy układamy jeden placek biszkoptu. Na nim rozkładamy połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Całość delikatnie dociskamy. Dalej ponownie rozsmarowujemy resztę kremu oraz wysypujemy pokruszony biszkopt z granatem. Na wierchu ciasta układamy czekoladowe grzybki oraz pokrojone orzechy laskowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 05.11.2018 22:55
Wspaniała dekoracja, a i ciasto pyszne i kuszące;)
bietka 05.11.2018 09:09
Pięknie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak