Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z mięsem mielonym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Grzyby od zawsze kojarzą nam się z Polską Złotą Jesienią. Ich aromat zawsze zniewala, a smak powala. Dzisiaj postanowiliśmy zrobić z nich pożywną zupę.

Składniki:

marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
borowiki 500 gramów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
masło 82% 2 łyżki
mięso z łopatki wieprzowej mielone 300 gramów
bulion warzywny 1.5 litra
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 4 sztuki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z mięsem mielonym

Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por kroimy w piórka.
Ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki.
Grzyby oczyszczamy, kroimy na plasterki.

Masło rozgrzewamy, wrzucamy posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Następnie wrzucamy jarzyny, por, grzyby i mięso mielone. Dusimy pod przykryciem, ciągle mieszając i rozdrabniając mięso.

Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.11.2018 08:28
Prawda że smak grzybów i tak pyszna zupa jaką przygotowałeś /aś nie zastąpi mi inna zupa,gdyż uwielbiam grzyby pod każdą postacią. Ja to każdego roku nie mogę się doczekać na sezon grzybowy, a gdy tylko się zacznie to zaraz pędzę do lasu. W tym roku pierwszy raz zbierałam blaszkowe,których bardzo się boję ale są to opieńki. Szperałąm po necie i widzę że są jadalne jak się je dobrze przygotuje. Pozdrawiam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak