Duet herbaciany z konfitura z płatków róży

Duet herbaciany z konfitura z płatków róży

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Napar z herbaty „Imperium słońca”

    50 ml
  • biała czekolada

    200 g
  • żółtka

    2 sztuki
  • cukier

    40 g
  • płatki żelatyny

    4 sztuki
  • śmietana 36%

    300 g
  • biszkopty podłużne

    1 opakowanie
  • konfitura z płatków róży

    120 g
  • cytryna

    1 sztuka
  • Syrop:

    250 ml
  • woda

    200 ml
  • cukier

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Napar z herbaty doprowadzić do wrzenia wraz z 200 g śmietany. Po wystudzeniu odcisnąć napar. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać przygotowany wcześniej napar z herbaty. Czekoladę rozpuścić, śmietanę ubić, a żelatynę namoczyć w wodzie. Do żółtek dodać czekoladę i żelatynę, a na końcu bitą śmietanę.

Wodę zagotować z cukrem, tworząc syrop cukrowy i połączyć go z konfiturą z płatków róży i sokiem cytrynowym. Przygotowanym syropem nasączyć biszkopty.

Dno tortownicy wyłożyć nasączonymi biszkoptami, przełożyć masą herbacianą, a następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i dopełnić masą. Tak przygotowany deser odstawić do lodówki i pozostawić do momentu stężenia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

as28

28.02.2013 09:12
poezja, muszę zrobić to cudo

eliza135

20.08.2012 20:20
na pewno smaczne

eliza135

22.07.2012 17:30
same pyszności :)

eliza135

22.07.2012 17:30
same pyszności :)

Teresa7

18.06.2012 15:18
Pysznie:)

Natasza Edyta

23.05.2012 17:24
mistrzowski przepis!

Joanna108

19.05.2012 21:25
uwielbiam takie desery

Justyna28

19.04.2012 14:54
bardzo fajny:)

kotlet

09.03.2011 23:28
rewelacja

Jaheira11

09.03.2011 23:14
wygląda i brzmi rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat