Doradca Smaku IX: Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym pstrągiem, odc. 31

odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym pstrągiem, odc. 31

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Proste produkty i smakowite dodatki – to przepis na pyszne danie. Oto zupa porowo-ziemniaczana z pstrągiem wędzonym i twarogiem!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    3 ząbki
  • szalotka

    3 sztuki
  • korzeń pietruszki

    2 sztuki
  • por

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    100 mililitrów
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • rosół z kury

    700 mililitrów
  • pstrąg wędzony

    200 gramów
  • twaróg

    300 gramów
  • masło

    1/3 kostki
  • śmietana 18%

    4 łyżki
  • kiełki jarmużu

    20 gramów

Do smaku:

  • gałka muszkatołowa cała

  • papryka słodka mielona

  • pieprz biały mielony

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek rozgniatamy nożem i siekamy. Szalotkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Białe części pora kroimy wzdłuż na pół i szatkujemy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy przygotowane składniki. Smażymy przez około 2 minuty, mieszając.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do składników w garnku. Całość doprawiamy do smaku świeżo startą gałką muszkatołową. Następnie wlewamy rosół z kury i mieszamy.

Pstrąga obieramy ze skóry i dzielimy na większe kawałki bez ości. Do miski przekładamy twaróg, doprawiamy solą morską, czarnym pieprzem i papryką słodką, mieszamy.

Zupę blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku pieprzem białym, dodajemy masło, mieszamy. Do śmietany dodajemy 1-2 łyżki ciepłej zupy i mieszamy. Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy i ponownie mieszamy.

Zupę wlewamy do talerza, nakładamy twaróg, na wierzch układamy filety z pstrąga. Dekorujemy świeżymi kiełkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat