Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienny tort duszkowy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
3 lata minęły jak jeden dzień, można rzecz to właśnie 18 Października został postawiony blog i tak się zaczęło, dlatego starałem się zrobić coś wyjątkowego i myślę, że sprostałem temu zadaniu ;)

Składniki:

Na biszkopt:

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 0.75 szklanki

Na krem z mango:

mango 2 sztuka
serek mascarpone 250 gramów
cukier 150 gramów

Na mus owocowy:

truskawki 200 gramów
maliny świeże 200 gramów
śliwki węgierki 150 gramów
cukier 100 gramów
agar-agar 3 łyżeczka

Na krem orzechowy:

serka mascarpone 250 gramów
masło orzechowe 5 łyżeczek
cukier puder 2 łyżeczki

Na karmel:

cukier 150 gramów
masło 82% 70 gramów
śmietana 30% 100 mililitrów
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0.5 łyżeczki

Na duszki bezowe:

cukier 100 gramów
białko 2 sztuki
czarny barwnik 1 kropla

Na tynk:

biała czekolada 200 gramów
śmietana kremowa 30% 75 gramów
masło 40 gramów
czarny barwnik 1 kropla

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny tort duszkowy

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je na sztywną pianę. Dosypujemy cukier partiami, gdy piana będzie ubita na sztywno. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do rantu. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

Po wystygnięciu dzielimy ciasto na 4 blaty. Składamy w rancie. Biszkopty nasączamy ciemnym rumem. Pulpę z mango miksujemy z mascarpone i z ostudzonym solonym karmelem. Wykładamy na spód, przykrywamy blatem. W rondelku zagotowujemy wszystkie owoce, dodajemy agar i blendujemy na gładką masę, przelewamy przez sito, w celu pozbycia się pestek z malin. Przykrywamy kolejnym blatem.

Miksujemy masło z orzechowe z mascarpone i cukrem pudrem. Wykładamy i przykrywamy ostatnim blatem. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę do ostudzenia i stężenia mas.

Zabieramy się za karmel, do rondelka wsypujemy cukier i obserwujemy mieszając aby się nie przypalił. Następnie dodajemy masło, karmel będzie bardzo parował i zbije się, mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Dolewamy śmietankę i powtarzamy krok, na koniec wsypujemy sól i przyprawy korzenne. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do zgęstnienia.

Wszystkie składniki (oprócz barwnika) tynku wkładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej masy, wtedy dodajemy barwnik i odstawiamy do lodówki najlepiej patrzyć co 20 minut, czy masa już nadaje się do rozsmarowywania.

Tort smarujemy z wierzchu dookoła tynkiem i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Zabieramy się za duszki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, najlepiej po łyżce i ubijamy do momentu aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezę przekładamy do rękawa i wyciskamy na blachę. Suszymy godzinę w piekarniku 100 stopni i przy uchylonych drzwiczkach kolejne 40 minut.

Bierzemy wykałaczkę i maczamy koniec, rysujemy oczka i buzię duszków. Wylewamy karmel na wierzch i staramy się zrobić drobne strużki. Dekorujemy duszkami i popcornem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak