Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z gorzką czekoladą i nutą wanilii, DS XVI, odc. 39

5.0
(128)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Brownie na kruchym spodzie z dodatkiem świeżych jeżyn i malinowego sosu, to niebo w gębie! Deser wzbogacony został nutą kardamonu i wanilii. Na samą myśl, aż cieknie ślinka!

Składniki:

Składniki na kruchy spód:

mąka pszenna 250 g
cukier puder 3 łyżki
jajko 1 sztuka
Sól w młynku prymat szczypta
masło 150 g

Mus malinowy:

maliny 500 g
miód 1 łyżka
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Czekoladowy krem:

gorzka czekolada 400 g
śmietanka homogenizowana 36% 400 ml
Wanilia laska 1 opakowanie
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 15 g
jeżyny 200 g

Dodatkowo:

masło do posmarowania formy

Do dekoracji:

gorzka czekolada 50 g
maliny świeże kilka sztuk

Porada

Jak posmarować formę masłem, aby nie ubrudzić rąk? Wystarczy chwycić je przez papierowy ręcznik. Ciasto kruche możemy rozwałkować na stolnicy albo spłaszczyć kulę, odkrawać kolejne kawałki nożem i ugniatać spód w formie do pieczenia palcami. Jeśli zostanie nam trochę ciasta, możemy przygotować z niego kruszonkę. Jeżyny w przepisie możemy zastąpić innymi sezonowymi owocami, np. malinami czy truskawkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z gorzką czekoladą i nutą wanilii, DS XVI, odc. 39

  • tortownica 25 cm 
  • brownie z owocami 

1. Przygotowujemy spód z ciasta kruchego. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Wbijamy jajko, dodajemy sól i schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Energicznie zagniatamy, ucierając w palcach masło. Z zagniecionego ciasta formujemy kulę, spłaszczamy ją dłonią i w worku strunowym chowamy do lodówki na 30 minut.

2. Formę do pieczenia smarujemy masłem.

3. Przygotowujemy malinowy sos. W rondelku podgrzewamy maliny z miodem. Dodajemy kardamon i mieszamy, aż owoce się rozpadną.

4. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Równo wykładamy nim formę do pieczenia. Za pomocą widelca nakłuwamy ciasto. Kruchy spód pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

5. Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy czekoladowy krem. Czekoladę łamiemy na małe kawałki lub mielimy w malakserze. Do rondelka wlewamy śmietankę homogenizowaną. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż nożem i wyjmujemy ziarenka, a  następnie dodajemy je do śmietanki. Całość zagotowujemy, po czym dodajemy czekoladę i energicznie mieszamy, aż czekolada się rozpuści, a masa zyska aksamitną konsystencję.

7. W międzyczasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

8. Do rondelka ze śmietanką i czekoladą dodajemy cukier z cynamonem, mieszamy całość. Tak przygotowaną masę równomiernie wylewamy na kruche ciasto i wygładzamy powierzchnię szpatułką. Na wierzchu układamy jeżyny.

9. Ciasto chłodzimy w lodówce 4 godziny.

10. Czekoladę do dekoracji za pomocą noża kroimy w cienkie wiórki.

Sposób podania:

Czekoladowe ciasto podajemy z malinowo-kardamonowym musem. Dekorujemy wiórkami gorzkiej czekolady i malinami.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak