Ciasto z gorzką czekoladą i nutą wanilii, DS XVI, odc. 39

odc. 39 Doradca Smaku

Ciasto z gorzką czekoladą i nutą wanilii, DS XVI, odc. 39

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Brownie na kruchym spodzie z dodatkiem świeżych jeżyn i malinowego sosu, to niebo w gębie! Deser wzbogacony został nutą kardamonu i wanilii. Na samą myśl, aż cieknie ślinka!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na kruchy spód:

  • mąka pszenna

    250 g
  • cukier puder

    3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • Sól w młynku prymat

    szczypta
  • masło

    150 g

Mus malinowy:

  • maliny

    500 g
  • miód

    1 łyżka
  • Kardamon mielony Prymat

    1 łyżeczka

Czekoladowy krem:

  • gorzka czekolada

    400 g
  • śmietanka homogenizowana 36%

    400 ml
  • Wanilia laska

    1 opakowanie
  • Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat

    15 g
  • jeżyny

    200 g

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy

Do dekoracji:

  • gorzka czekolada

    50 g
  • maliny świeże

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ciasto z gorzką czekoladą i nutą wanilii, DS XVI, odc. 39

  • tortownica 25 cm 
  • brownie z owocami 

1. Przygotowujemy spód z ciasta kruchego. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Wbijamy jajko, dodajemy sól i schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Energicznie zagniatamy, ucierając w palcach masło. Z zagniecionego ciasta formujemy kulę, spłaszczamy ją dłonią i w worku strunowym chowamy do lodówki na 30 minut.

2. Formę do pieczenia smarujemy masłem.

3. Przygotowujemy malinowy sos. W rondelku podgrzewamy maliny z miodem. Dodajemy kardamon i mieszamy, aż owoce się rozpadną.

4. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Równo wykładamy nim formę do pieczenia. Za pomocą widelca nakłuwamy ciasto. Kruchy spód pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

5. Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy czekoladowy krem. Czekoladę łamiemy na małe kawałki lub mielimy w malakserze. Do rondelka wlewamy śmietankę homogenizowaną. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż nożem i wyjmujemy ziarenka, a  następnie dodajemy je do śmietanki. Całość zagotowujemy, po czym dodajemy czekoladę i energicznie mieszamy, aż czekolada się rozpuści, a masa zyska aksamitną konsystencję.

7. W międzyczasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

8. Do rondelka ze śmietanką i czekoladą dodajemy cukier z cynamonem, mieszamy całość. Tak przygotowaną masę równomiernie wylewamy na kruche ciasto i wygładzamy powierzchnię szpatułką. Na wierzchu układamy jeżyny.

9. Ciasto chłodzimy w lodówce 4 godziny.

10. Czekoladę do dekoracji za pomocą noża kroimy w cienkie wiórki.

Sposób podania:

Czekoladowe ciasto podajemy z malinowo-kardamonowym musem. Dekorujemy wiórkami gorzkiej czekolady i malinami.

 

 

Doradca Smaku
Jak posmarować formę masłem, aby nie ubrudzić rąk? Wystarczy chwycić je przez papierowy ręcznik. Ciasto kruche możemy rozwałkować na stolnicy albo spłaszczyć kulę, odkrawać kolejne kawałki nożem i ugniatać spód w formie do pieczenia palcami. Jeśli zostanie nam trochę ciasta, możemy przygotować z niego kruszonkę. Jeżyny w przepisie możemy zastąpić innymi sezonowymi owocami, np. malinami czy truskawkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat