Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ciasto z gorzką czekoladą i nutą wanilii, DS XVI, odc. 39

5.0
(128)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Brownie na kruchym spodzie z dodatkiem świeżych jeżyn i malinowego sosu, to niebo w gębie! Deser wzbogacony został nutą kardamonu i wanilii. Na samą myśl, aż cieknie ślinka!

Składniki:

Składniki na kruchy spód:

mąka pszenna
250 g
cukier puder
3 łyżki
jajko
1 sztuka
Sól w młynku prymat
szczypta
Sklep Prymat
masło
150 g

Mus malinowy:

maliny
500 g
miód
1 łyżka
Kardamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Czekoladowy krem:

gorzka czekolada
400 g
śmietanka homogenizowana 36%
400 ml
Wanilia laska
1 opakowanie
Sklep Prymat
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
15 g
Sklep Prymat
jeżyny
200 g

Dodatkowo:

masło do posmarowania formy

Do dekoracji:

gorzka czekolada
50 g
maliny świeże
kilka sztuk

Porada

Jak posmarować formę masłem, aby nie ubrudzić rąk? Wystarczy chwycić je przez papierowy ręcznik. Ciasto kruche możemy rozwałkować na stolnicy albo spłaszczyć kulę, odkrawać kolejne kawałki nożem i ugniatać spód w formie do pieczenia palcami. Jeśli zostanie nam trochę ciasta, możemy przygotować z niego kruszonkę. Jeżyny w przepisie możemy zastąpić innymi sezonowymi owocami, np. malinami czy truskawkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z gorzką czekoladą i nutą wanilii, DS XVI, odc. 39

  • tortownica 25 cm 
  • brownie z owocami 

1. Przygotowujemy spód z ciasta kruchego. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Wbijamy jajko, dodajemy sól i schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Energicznie zagniatamy, ucierając w palcach masło. Z zagniecionego ciasta formujemy kulę, spłaszczamy ją dłonią i w worku strunowym chowamy do lodówki na 30 minut.

2. Formę do pieczenia smarujemy masłem.

3. Przygotowujemy malinowy sos. W rondelku podgrzewamy maliny z miodem. Dodajemy kardamon i mieszamy, aż owoce się rozpadną.

4. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Równo wykładamy nim formę do pieczenia. Za pomocą widelca nakłuwamy ciasto. Kruchy spód pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

5. Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy czekoladowy krem. Czekoladę łamiemy na małe kawałki lub mielimy w malakserze. Do rondelka wlewamy śmietankę homogenizowaną. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż nożem i wyjmujemy ziarenka, a  następnie dodajemy je do śmietanki. Całość zagotowujemy, po czym dodajemy czekoladę i energicznie mieszamy, aż czekolada się rozpuści, a masa zyska aksamitną konsystencję.

7. W międzyczasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

8. Do rondelka ze śmietanką i czekoladą dodajemy cukier z cynamonem, mieszamy całość. Tak przygotowaną masę równomiernie wylewamy na kruche ciasto i wygładzamy powierzchnię szpatułką. Na wierzchu układamy jeżyny.

9. Ciasto chłodzimy w lodówce 4 godziny.

10. Czekoladę do dekoracji za pomocą noża kroimy w cienkie wiórki.

Sposób podania:

Czekoladowe ciasto podajemy z malinowo-kardamonowym musem. Dekorujemy wiórkami gorzkiej czekolady i malinami.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak