Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z gorzką czekoladą i nutą wanilii, DS XVI, odc. 39
- tortownica 25 cm
- brownie z owocami
1. Przygotowujemy spód z ciasta kruchego. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Wbijamy jajko, dodajemy sól i schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Energicznie zagniatamy, ucierając w palcach masło. Z zagniecionego ciasta formujemy kulę, spłaszczamy ją dłonią i w worku strunowym chowamy do lodówki na 30 minut.
2. Formę do pieczenia smarujemy masłem.
3. Przygotowujemy malinowy sos. W rondelku podgrzewamy maliny z miodem. Dodajemy kardamon i mieszamy, aż owoce się rozpadną.
4. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Równo wykładamy nim formę do pieczenia. Za pomocą widelca nakłuwamy ciasto. Kruchy spód pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
5. Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy czekoladowy krem. Czekoladę łamiemy na małe kawałki lub mielimy w malakserze. Do rondelka wlewamy śmietankę homogenizowaną. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż nożem i wyjmujemy ziarenka, a następnie dodajemy je do śmietanki. Całość zagotowujemy, po czym dodajemy czekoladę i energicznie mieszamy, aż czekolada się rozpuści, a masa zyska aksamitną konsystencję.
7. W międzyczasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
8. Do rondelka ze śmietanką i czekoladą dodajemy cukier z cynamonem, mieszamy całość. Tak przygotowaną masę równomiernie wylewamy na kruche ciasto i wygładzamy powierzchnię szpatułką. Na wierzchu układamy jeżyny.
9. Ciasto chłodzimy w lodówce 4 godziny.
10. Czekoladę do dekoracji za pomocą noża kroimy w cienkie wiórki.
Sposób podania:
Czekoladowe ciasto podajemy z malinowo-kardamonowym musem. Dekorujemy wiórkami gorzkiej czekolady i malinami.