Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Tatar z pstrąga tęczowego, odc. 28

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(57)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jeśli lubicie świeże ryby, to danie dla Was. Tatar z pstrąga tęczowego z cukinią i chrupiącymi grzankami.

 

Składniki:

pstrąg tęczowy filet 400 gramów
suszone pomidory z ziołami Smak 4-5 sztuk
oliwki zielone Smak 20 gramów
kapary całe Smak 20 gramów
konserwowe ogóreczki z chili Smak 60 gramów
cebula 1/2 sztuki
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżeczki
cukinia 1 sztuka
kiełki jarmużu 20 gramów
jajka przepiórcze 2 sztuki
kawior z łososia 4 łyżeczki
grzanki 4 sztuki
oliwa 200 mililitrów

Do smaku:

Sól ziołowa jodowana Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Tatar z pstrąga tęczowego, odc. 28

Pstrąga kroimy w kostkę i wkładamy do miski, wlewamy 100 ml oliwy, doprawiamy solą ziołową, mieszamy i odstawiamy. Pomidory suszone kroimy na małe kawałki, zielone oliwki i kapary siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Ogóreczki konserwowe, wraz z papryką chili i cebulką perłową z zalewy, kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki dodajemy do miski z pstrągiem. Następnie dodajemy musztardę delikatesową i ponownie mieszamy.

Cukinię kroimy na cienkie plastry. Pozostałą oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy z obu stron plastry cukinii. W trakcie doprawiamy do smaku solą morską i chili pieprzem cayenne. Usmażone plastry cukinii osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Dwa metalowe ringi smarujemy w środku oliwą. Tatar przekładamy do ringów. Na talerzach układamy plastry cukinii, na nich tatar. Ringi zdejmujemy. Na każdej porcji układamy kiełki jarmużu, przekrojone na pół jajko przepiórcze i kawior.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak