Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Idealna jesienna, rozgrzewająca zupa ziemniaczana.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • wywar drobiowy

    2 litry
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • marchewka

    1 sztuka
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • duża cebula

    1 sztuka
  • seler naciowy

    1 gałązka
  • majeranek otarty

    1 łyżka
  • papryka wędzona

    0.2 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Marchewkę i pietruszkę kroimy w większą kostkę, cebulę w mniejszą, seler w plasterki, wszystko wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia.

Zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i wędzoną paprykę, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko gotujemy do około 10 minut.

Zupę studzimy, wyławiamy z niej połowę warzyw, miksujemy je w blenderze. Zmiksowane warzywa wlewamy z powrotem o zupy, doprawiamy ją solą i pieprzem, zagotowujemy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat