Sałatka z oscypkiem i marynowanym burakiem

Sałatka z oscypkiem i marynowanym burakiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Słony, wyrazisty serek świetnie współgra ze słodkawym burakiem marynowanym w occie balsamicznym.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka:

  • oscypek

    4 sztuki
  • buraki ćwikłowe

    2 sztuki
  • cukinia

    1 sztuka
  • rukola

    4 garście
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki

Dressing:

  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • ocet balsamiczny

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cukinię kroimy w plastry grubości ok. 5 mm, smarujemy z obu stron oliwą rozmieszaną z czosnkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Buraki myjemy (nie obieramy) i również układamy na papierze. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Cukinię pieczemy ok 25 minut, a buraki ok. 60-90 minut, w zależności od wielkości. Powinny być lekko miękkie.

Pozostałą oliwę mieszamy z octem balsamicznym.

Po wystudzeniu buraki obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, umieszczamy w misce, polewamy połową dressingu i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny lub dłużej.

Na talerzu układamy rukolę i pozostałe składniki, całość polewamy resztą dressingu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat