Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z oscypkiem i marynowanym burakiem

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Słony, wyrazisty serek świetnie współgra ze słodkawym burakiem marynowanym w occie balsamicznym.

Składniki:

Sałatka:

oscypek 4 sztuki
buraki ćwikłowe 2 sztuki
cukinia 1 sztuka
rukola 4 garście
oliwa 2 łyżki
czosnek 2 ząbki

Dressing:

oliwa 4 łyżki
ocet balsamiczny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z oscypkiem i marynowanym burakiem

Cukinię kroimy w plastry grubości ok. 5 mm, smarujemy z obu stron oliwą rozmieszaną z czosnkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Buraki myjemy (nie obieramy) i również układamy na papierze. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Cukinię pieczemy ok 25 minut, a buraki ok. 60-90 minut, w zależności od wielkości. Powinny być lekko miękkie.

Pozostałą oliwę mieszamy z octem balsamicznym.

Po wystudzeniu buraki obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, umieszczamy w misce, polewamy połową dressingu i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny lub dłużej.

Na talerzu układamy rukolę i pozostałe składniki, całość polewamy resztą dressingu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak