Grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Grochówkę przygotowałam na prośbę mojego męża. Jest to zupa syta, smaczna i prosta w wykonaniu. Można przygotować ją z grochu całego lub łuszczonego. Najlepiej smakuje na wywarze z kości wędzonych i boczku wędzonego z dodatkiem kiełbasy.
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • wywar mięsny

    2 litry
  • groch

    300 gramów
  • ziemniaki

    300 gramów
  • kiełbasa

    250 gramów
  • boczek wędzony

    150 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • sól morska

    2 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • liście laurowe Prymat

    2 liście
  • ziele angielskie całe

    5 ziaren
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • przyprawa w płynie

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groch przebrać, opłukać a następnie zalać wywarem i zagotować.
Odstawić na godzinę i ponownie zagotować.
Dodać obrane i opłukane oraz pokrojone w większą kostkę ziemniaki, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Boczek pokroić w kostkę i stopić. Do boczku dodać obraną i pokrojoną cebulę; podsmażyć, wymieszać z mąką lekko zrumienić a następnie połączyć z zupą. Dodać pokrojoną w półplastry kiełbasę, przyprawy i chwilę pogotować.
W razie potrzeby doprawić do smaku według swojego uznania.

Bożena Matuszczyk
Przyprawy dodajemy do smaku, według uznania. Groch może być cały lub łuszczony (gdy gotujemy cały groch, to najlepiej zmoczyć go na noc w wodzie). Wywar ugotowany na kościach wędzonych oraz kościach ze schabu z dodatkiem boczku wędzonego oraz kiełbasy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat