Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z kurczaka z cukinią i pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszne i zdrowe placuszki dla całej rodziny. Niesamowitego smaku nadaje świeży koperek. Sposób smażenia oraz składniki sprawiają, że obiad jest zdrowy, idealny dla dzieci. U nas zagoszczą jeszcze nie raz.

Składniki:

Składniki:

filety z kurczaka 1 sztuka
cukinia 0.5 sztuki
ser żółty 100 gramów
koperek 1 pęczek
pieczarki 5 sztuk
cebula 1 sztuka
jajko 4 sztuki
mleko 3,2% 0.25 szklanki
mąka ryżowa 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
Przyprawa do mięs Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z kurczaka z cukinią i pieczarkami

Filet z piersi kurczaka kroimy w bardzo mała kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa.

Cukinię obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Ser oraz pieczarki ścieramy również na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy nożem. Cebulę kroimy w kosteczkę.

Wszystkie składniki dodajemy do mięsa. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Po tym czasie smażymy placuszki na rozgrzanej patelni. Najlepiej usmażyć na zdrowym tłuszczu lub nieprzywierającej patelni. Kładłam po 2-3 łyżki masy na jednego placuszka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak