Doradca Smaku IX: Ciasto bakaliowe ze śmietaną i owocami, odc. 26

odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Ciasto bakaliowe ze śmietaną i owocami, odc. 26

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jeśli lubicie suszone owoce, słodkie ciasta i smak karmelizowanego mango i borówek to ten przepis jest dla Was.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier trzcinowy

    3-4 łyżki
  • masło

    200 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka migdałowa

    2 łyżki
  • śmietana 12%

    2 łyżki
  • bakalie

    3/4 szklanki
  • rodzynki sułtańskie

    4-5 łyżek
  • mango

    300 gramów
  • sok z cytryny

    z połowy owocu
  • borówki

    3 łyżki
  • miód lipowy

    100 mililitrów
  • świeże listki werbeny

  • cukier z prawdziwą wanilią

    1 opakowanie
  • soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka

Do smaku:

  • chili pieprz cayenne

Do dekoracji:

  • listki mięty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy 2/3 kostki masła, cukier z prawdziwą wanilią, jajka i miksujemy. Następnie dodajemy ¾ szklanki mąki pszennej, mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i śmietanę. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do pozostałej mąki pszennej dodajemy pokrojone morele, żurawinę, miechunkę i 2 łyżki rodzynek, mieszamy. Bakalie wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.

Mango obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Dodajemy mango, borówki, pozostałe rodzynki, miód. Doprawiamy do smaku chili i mieszamy. Całość karmelizujemy przez chwilę. Pod koniec dodajemy posiekane listki werbeny, mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy z foremki. Jak ostygnie kroimy w grubsze plastry. Podajemy z karmelizowanymi owocami. Dekorujemy listkami mięty.

Doradca Smaku
Bakalie to: suszone morele, żurawina, miechunka.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat