Brownie z chili i kardamonem, DS XVI, odc. 28

odc. 28 Doradca Smaku

Brownie z chili i kardamonem, DS XVI, odc. 28

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Uwielbiamy ciasta, zwłaszcza te które mają w sobie duużo czekolady, prawda? Jeśli jesteście fanami takich deserów, sięgnijcie po przepis Doradcy Smaku na brownie z nutą chili i kardamonu, których dodatek sprawi, że ciasto nabierze delikatnie cytrusowego smaku z nutką pikanterii!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • gorzka czekolada

    200 g
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • masło

    200 g
  • mąka pszenna

    100 g
  • mąka migdałowa

    2 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • jajka duże

    4 sztuki
  • Kardamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • orzechy włoskie

    1 garść
  • jeżyny

    250 g

Sos:

  • jeżyny

    250 g
  • miód lipowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Brownie z chili i kardamonem, DS XVI, odc. 28

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W rondelku zagotowujemy wodę. Na górze kładziemy miskę z połamaną na kawałki czekoladą. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy chili pieprz cayenne i mieszamy całość, aż czekolada się roztopi. Do miski dodajemy masło i mieszamy, aż składniki się połączą w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Przygotowujemy składniki suche. W dużej misce łączymy mąkę, mielone migdały, cukier puder, proszek do pieczenia oraz imbir mielony.

3. Oddzielamy żółtka od białek. Białka zostawiamy w osobnej miseczce, żółtka wbijamy do czekoladowej masy. Dodajemy także kardamon mielony i miksujemy na gładki krem.

4. Mokre składniki przekładamy do miski z suchymi składnikami, wsypujemy orzechy włoskie i miksujemy całość.

5. Szpatułki po miksowaniu czekoladowej masy dokładnie myjemy i osuszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę.

6. Białka powoli przekładamy do czekoladowej masy i delikatnie łączymy składniki za pomocą ustawionego na najmniejszą moc miksera.

7. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Na wierzchu układamy jeżyny, lekko wtykając je palcem w ciasto.

8. Pieczemy  w 180 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut.

9. Gdy brownie się piecze, przygotowujemy sos. W rondelku podgrzewamy jeżyny z miodem. Mieszamy do chwili, aż owoce się rozpadną.

Sposób podania:

Brownie z korzenną nutą podajemy z jeżynowym sosem.

 

Doradca Smaku
Białka dobrze się ubiją, jeśli przygotujemy je w suchej misce. Także szpatułki, którymi będziemy ubijać pianę, powinny być suche. Keksówka 25/11 cm

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat