Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brownie z chili i kardamonem, DS XVI, odc. 28

5.0
(61)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Uwielbiamy ciasta, zwłaszcza te które mają w sobie duużo czekolady, prawda? Jeśli jesteście fanami takich deserów, sięgnijcie po przepis Doradcy Smaku na brownie z nutą chili i kardamonu, których dodatek sprawi, że ciasto nabierze delikatnie cytrusowego smaku z nutką pikanterii!

Składniki:

Składniki:

gorzka czekolada 200 g
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
masło 200 g
mąka pszenna 100 g
mąka migdałowa 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
jajka duże 4 sztuki
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
orzechy włoskie 1 garść
jeżyny 250 g

Sos:

jeżyny 250 g
miód lipowy 1 łyżka

Porada

Białka dobrze się ubiją, jeśli przygotujemy je w suchej misce. Także szpatułki, którymi będziemy ubijać pianę, powinny być suche. Keksówka 25/11 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Brownie z chili i kardamonem, DS XVI, odc. 28

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W rondelku zagotowujemy wodę. Na górze kładziemy miskę z połamaną na kawałki czekoladą. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy chili pieprz cayenne i mieszamy całość, aż czekolada się roztopi. Do miski dodajemy masło i mieszamy, aż składniki się połączą w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Przygotowujemy składniki suche. W dużej misce łączymy mąkę, mielone migdały, cukier puder, proszek do pieczenia oraz imbir mielony.

3. Oddzielamy żółtka od białek. Białka zostawiamy w osobnej miseczce, żółtka wbijamy do czekoladowej masy. Dodajemy także kardamon mielony i miksujemy na gładki krem.

4. Mokre składniki przekładamy do miski z suchymi składnikami, wsypujemy orzechy włoskie i miksujemy całość.

5. Szpatułki po miksowaniu czekoladowej masy dokładnie myjemy i osuszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę.

6. Białka powoli przekładamy do czekoladowej masy i delikatnie łączymy składniki za pomocą ustawionego na najmniejszą moc miksera.

7. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Na wierzchu układamy jeżyny, lekko wtykając je palcem w ciasto.

8. Pieczemy  w 180 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut.

9. Gdy brownie się piecze, przygotowujemy sos. W rondelku podgrzewamy jeżyny z miodem. Mieszamy do chwili, aż owoce się rozpadną.

Sposób podania:

Brownie z korzenną nutą podajemy z jeżynowym sosem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak