Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Pleśniak" ze śliwkami

3.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kruchy spód, słodka bezowa pianka i soczyste śliwki tworzą pyszne ciasto, które świetnie pasuje do kawy, herbaty, czy kubka ciepłego mleka. Poza sezonem śliwki można zastąpić jabłkami lub dżemem, najlepiej porzeczkowym.

Składniki:

Kruche ciasto:

mąka pszenna 4 szklanki
cukier puder 0.7 szklanki
masło 82% 250 gramów
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka

Beza:

białko 4 sztuki
cukier 0.75 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Owoce:

śliwki 600 gramów
sok z cytryny 2 łyżki
cynamon 0.5 łyżeczki

Porada

Przy dłuższym zagniataniu ciemnego ciasta, jego kolor będzie jednolity, krótsze spowoduje, że uzyskamy jasno-ciemne wzory.

Przepis i sposób przygotowania na: "Pleśniak" ze śliwkami

Kruche ciasto:
Mąkę wymieszać na stolnicy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z masłem. Pośrodku ciasta zrobić dołek, wlać do niego żółtka i zagniatać całość, tworząc okruchy. Gdy ciasto będzie jeszcze sypkie, podzielić je na trzy części, przy czym jedna powinna być trochę większa niż pozostałe. Większą częścią ciasta wylepić formę o wymiarach 26x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Do jednej z pozostałych części dodać kakao i zagnieść, tworząc kulę. Drugą z pozostałych części również zagnieść i umieścić obie w zamrażalniku, najlepiej na ok. 30 minut.

Owoce:
Śliwki przepołowić, usunąć z nich pestki i ułożyć owoce skórką do dołu na cieście umieszczonym w formie. Każdą połówkę śliwki posmarować lekko sokiem z cytryny i oprószyć cynamonem.

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, po jednej łyżce, dodawać cukier. Ubijać do rozpuszczenia cukru i uzyskania gęstej masy, a następnie wmieszać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

Zamrożone ciemne ciasto zetrzeć na tarce na śliwki, na cieście delikatnie rozłożyć bezę i zetrzeć na nią jasne ciasto. Umieścić całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piec przez ok. 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak