"Pleśniak" ze śliwkami

"Pleśniak" ze śliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kruchy spód, słodka bezowa pianka i soczyste śliwki tworzą pyszne ciasto, które świetnie pasuje do kawy, herbaty, czy kubka ciepłego mleka. Poza sezonem śliwki można zastąpić jabłkami lub dżemem, najlepiej porzeczkowym.
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • cukier puder

    0.7 szklanki
  • masło 82%

    250 gramów
  • żółtka

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka

Beza:

  • białka

    4 sztuki
  • cukier

    0.75 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

Owoce:

  • śliwki

    600 gramów
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • cynamon

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kruche ciasto:
Mąkę wymieszać na stolnicy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z masłem. Pośrodku ciasta zrobić dołek, wlać do niego żółtka i zagniatać całość, tworząc okruchy. Gdy ciasto będzie jeszcze sypkie, podzielić je na trzy części, przy czym jedna powinna być trochę większa niż pozostałe. Większą częścią ciasta wylepić formę o wymiarach 26x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Do jednej z pozostałych części dodać kakao i zagnieść, tworząc kulę. Drugą z pozostałych części również zagnieść i umieścić obie w zamrażalniku, najlepiej na ok. 30 minut.

Owoce:
Śliwki przepołowić, usunąć z nich pestki i ułożyć owoce skórką do dołu na cieście umieszczonym w formie. Każdą połówkę śliwki posmarować lekko sokiem z cytryny i oprószyć cynamonem.

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, po jednej łyżce, dodawać cukier. Ubijać do rozpuszczenia cukru i uzyskania gęstej masy, a następnie wmieszać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

Zamrożone ciemne ciasto zetrzeć na tarce na śliwki, na cieście delikatnie rozłożyć bezę i zetrzeć na nią jasne ciasto. Umieścić całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piec przez ok. 45 minut.

Przy dłuższym zagniataniu ciemnego ciasta, jego kolor będzie jednolity, krótsze spowoduje, że uzyskamy jasno-ciemne wzory.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat