Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowa rolada Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dziś proponuję Wam szybką roladę z owocami. Owoców w tym roku jest mnóstwo bo obrodziły, więc można je wykorzystać do słodkich wypieków. Polecam więc upiec takie słodkości.

Składniki:

jajko 8 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka tortowa 6 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżek
cukier 0.75 szklanki
brzoskwinie 2 sztuki
borówki 1 szklanka
jabłka 5 sztuk
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowa rolada Zewy

Głębszą blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.

Owoce (jabłka i brzoskwinie) pokroić na kawałki. Rozłożyć je w blaszce i posypać borówkami. Lekko oprószyć mąką.

Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, a potem porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.

Ciasto wyłożyć na owocach i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Potem wyjąć blaszkę z piekarnika, położyć ściereczkę i drugą blachę i delikatnie obrócić. Zdjąć papier i zwinąć w ściereczkę roladę, wystudzić. Odwinąć roladę i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak