Doradca Smaku IX: Ciasto kokosowe z orzechami, odc. 24

odc. 24 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Ciasto kokosowe z orzechami, odc. 24

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jak połączyć ananasa z kokosem i imbirem? Robiąc ciasto kokosowe z orzechami! To pyszne i proste do przyrządzenia ciasto z dodatkiem karmelizowanego ananasa skradnie Wasze serca.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    200 gramów
  • cukier trzcinowy

    250 gramów
  • mąka pszenna

    1,5-2 szklanki
  • soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • prażone wiórki kokosowe

    200 gramów
  • prażone orzechy laskowe

    200 gramów
  • śmietanka kremowa

    200 mililitrów
  • ananas

    1/2 sztuki
  • syrop klonowy

    50 mililitrów
  • cukier puder

    20 gramów
  • jajka

    2 sztuki

Do smaku:

  • cukier z prawdziwą wanilią

  • imbir mielony

Do dekoracji:

  • listki mięty

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Masło wyjmujemy z lodówki, żeby miało temperaturę pokojową. Do miski przekładamy 100 g masła, cukier trzcinowy, jajka. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i wiórki kokosowe (odkładamy 1 łyżeczkę do późniejszego użycia). Połowę orzechów rozgniatamy i siekamy, dodajemy do miski, wsypujemy cukier z prawdziwą wanilią. Miksujemy dodając śmietanę kremówkę.

Tortownicę smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do tortownicy i równomiernie za pomocą łyżki rozkładamy w formie. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto wkładamy do środka i pieczemy przez 40 minut w trybie termoobiegu.

Ananasa obieramy i wykrawamy twardy środek, resztę kroimy w plastry. Pozostałe orzechy rozgniatamy i siekamy. Przekładamy je na rozgrzaną patelnię, wlewamy syrop klonowy, dodajemy ananas i pozostałe masło. Doprawiamy do smaku imbirem. Ananasa karmelizujemy z dwóch stron. Posypujemy prażonymi wiórkami kokosa.

Ciasto wyciągamy z piekarnika i wykładamy z formy. Kroimy na kawałki. Podajemy posypane cukrem pudrem z karmelizowanym ananasem. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat