Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Ciasto bakaliowe ze śmietaną i owocami, odc. 26
Do miski wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy 2/3 kostki masła, cukier z prawdziwą wanilią, jajka i miksujemy. Następnie dodajemy ¾ szklanki mąki pszennej, mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i śmietanę. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do pozostałej mąki pszennej dodajemy pokrojone morele, żurawinę, miechunkę i 2 łyżki rodzynek, mieszamy. Bakalie wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.
Mango obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Dodajemy mango, borówki, pozostałe rodzynki, miód. Doprawiamy do smaku chili i mieszamy. Całość karmelizujemy przez chwilę. Pod koniec dodajemy posiekane listki werbeny, mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy z foremki. Jak ostygnie kroimy w grubsze plastry. Podajemy z karmelizowanymi owocami. Dekorujemy listkami mięty.