Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier trzcinowy
3-4 łyżki -
masło
200 gramów -
jajko
2 sztuki -
mąka pszenna
1 szklanka -
mąka migdałowa
2 łyżki -
śmietana 12%
2 łyżki -
bakalie
3/4 szklanki -
rodzynki sułtańskie
4-5 łyżek -
mango
300 gramów -
sok z cytryny
z połowy owocu -
borówki
3 łyżki -
miód lipowy
100 mililitrów -
świeże listki werbeny
-
Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Do smaku:
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Do dekoracji:
-
listki mięty
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy 2/3 kostki masła, cukier z prawdziwą wanilią, jajka i miksujemy. Następnie dodajemy ¾ szklanki mąki pszennej, mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i śmietanę. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do pozostałej mąki pszennej dodajemy pokrojone morele, żurawinę, miechunkę i 2 łyżki rodzynek, mieszamy. Bakalie wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.
Mango obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Dodajemy mango, borówki, pozostałe rodzynki, miód. Doprawiamy do smaku chili i mieszamy. Całość karmelizujemy przez chwilę. Pod koniec dodajemy posiekane listki werbeny, mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy z foremki. Jak ostygnie kroimy w grubsze plastry. Podajemy z karmelizowanymi owocami. Dekorujemy listkami mięty.
Bakalie to: suszone morele, żurawina, miechunka.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się