Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos paprykowo-czosnkowy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj podaję przepis na smaczny sos paprykowo-czosnkowy. Sos polecam do różnego rodzaju wędlin, mięs z grilla, a także do spaghetti i innych różnych potraw.

Składniki:

Potrzebne składniki:

papryka czerwona 3 kilogramy
czosnek 3 sztuki
cukier 500 gramów
sól 3 łyżki
ocet 0.5 szklanki
koncentrat pomidorowy 3 słoiki
olej rzepakowy 0.5 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Porada

Koncentrat pomidorowy 3 słoiki po 200 g. Pieprz do smaku. Można dodać suszoną bazylię.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos paprykowo-czosnkowy

Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku obieramy z łupinek.

Oczyszczoną paprykę i czosnek przekręcamy przez maszynkę do mięsa, wkładamy do garnka i gotujemy około 20 minut, następnie dodajemy pozostałe składniki.

Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez następne 20 minut, po czym gorący przekładamy do czystych słoiczków, zamykamy szczelnie i obracamy do góry dnem, zostawiając do całkowitego wystygnięcia.

Tak przygotowany sos wykorzystujemy do różnego rodzaju wędlin, kanapek, potraw z grilla oraz do wielu innych dań.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:52
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak